Tillbaka

Bloggen besöker en bokhandel: Phlox Book

2018-09-19
Foto: Hannah Norton

Hallå där Aimée Madill, ägare på Phlox Book, en liten lokalbokhandel med kafé och bar som öppnade i maj 2017 i Leyton, nordöstra London.

Hur blev du bokhandlare?

– Jag läste engelska på Trinity College i Dublin och när jag tog examen kände jag mig inte färdig med böcker. Jag har alltid haft lätt för det akademiska och alla trodde att jag skulle börja jobba inom förlagsvärlden. Men för mig är aspekten av litteraturförmedling det mest intressanta – att introducera gamla vänner, det vill säga böckerna, till nya vänner, det vill säga kunderna. Tyvärr går det inte att leva på en bokhandelsmedarbetarlön. Så småningom måste man börja jobba för sig själv och öppna eget.

Berätta om etablerandet av Phlox Books?

– Kunderna har varit fantastiska redan från början. Det hjälper att jag på ett sätt är min egen kundkrets – jag bor i området och de som handlar här är mina grannar och vänner. I branschsammanhang möter man dock alla möjliga fördomar som ung, kvinnlig företagare som dessutom har en regional accent [Aimée kommer från Nordirland]. På förlagsevenemang förutsätter många att jag inte vet vad jag håller på med, trots att jag har jobbat i både New York och på Shakespeare & Co i Paris och varit butikschef för en bokhandel i Hackney. En särskilt hemsk kommentar antydde att jag väl har pappas pengar att falla tillbaka på. I själva verket tog jag ett starta eget-lån och öppnade stället helt själv, utan affärspartner eller investerare. När jag slog upp portarna i maj förra året var jag 29 år och min dotter fem månader gammal!

Då var vi en av några få butiker på den här gatan. Nu, ett drygt år senare, har det blivit en gågata och vi är ett helt gäng av oberoende företagare som jobbar tillsammans. Och alla är kvinnor, är det inte lustigt?

Har du stött på några överraskningar?

– Jag trodde nog att vi skulle behöva sälja mer bästsäljarlitteratur som bokhandel. Men det har inte visat sig stämma alls. Jag köpte in tre ex av Dan Browns senaste bok när vi öppnade, och de står fortfarande kvar på hyllan. Ovanliga och annorlunda böcker går mycket bättre, folk förlitar sig på våra rekommendationer och kommer hit för att bli inspirerade. Vi beställer såklart in böcker till kunder också, men även då blir det oftast något spontanköp, och så en kaffe på vägen!

Hur ser framtiden ut – både för bokhandeln i stort och för Phlox?

– Jag tycker det märks att det finns en ny våg av unga bokhandlare. Man träffar äldre kollegor, i 60-årsåldern eller så, men generationen i mitten får jag känslan av slogs ut i prisracet med Amazon. För mig är ju Amazon lika självklart som syre. De har funnits så länge jag och har jobbat med böcker och jag har aldrig känt mig hotad av dem – de är inte våra konkurrenter. Vad vi gör är så annorlunda att det knappt går att jämföra.

För oss personligen hoppas jag på att kunna skapa mer trafik till butiken om kvällarna. Vi har ju öppet till 22 och serverar öl och vin, men folk i Storbritannien är inte vana vid att man dricker i en bokhandel. Det ska vi ändra på! 

Här hittar du Phlox Books:

159 Francis Road, Leyton, London, E10 6NT

info@phloxbooks.com