Tillbaka

Bloggen besöker en bokhandel: The Word Bookshop

2018-05-31
Foto: Julia Gillberg

Hallå där David Brett, ägare på The Word Bookshop, en kombinerad akademisk bokhandel och allmänbokhandel belägen runt hörnet från Goldsmiths University i New Cross, sydöstra London. 

Hur kommer det sig att du bestämde dig för att öppna den här bokhandeln?

– Det är en rolig historia faktiskt. Jag var ute och drack öl med några vänner och eftersom att jag har en bakgrund från den akademiska bokhandelsvärlden började vi prata om var jag skulle öppna min egen butik om jag fick välja. Jag svarade att New Cross vore perfekt med tanke på att det är mycket liv och rörelse i området – inte minst på grund av Goldsmiths University. Då berättade en vän att Blackwell’s [en akademisk kedjebokhandel] inne på universitetsområdet hade stängt bara några dagar tidigare! Så jag hörde av mig till Goldsmiths och efter ett par inledande samtal började jag leta lokal. Vi slog upp portarna i september 2016, samma vecka som Fresher’s Week!

Har butiken förändrats mycket sedan du öppnade?

– Ja, jättemycket. Till en början köpte vi in alla tunga akademiska böcker från universitetets litteraturlistor, men insåg snabbt att de flesta studenter inte köper dessa. Så vi var tvungna att sätta oss ner och tänka om och beslutade att i första hand lagerhålla de lite billigare titlarna som inte är renodlad kurslitteratur.

Eftersom att vi ligger utanför universitetsområdet ville jag att The Word skulle vara en bokhandel för lokalsamhället också, och den biten har växt. Vi har till exempel en liten barnavdelning nu, och vi lyssnar jättemycket på vad våra kunder vill ha och frågar efter. I nuläget skulle jag säga att ungefär 30% av våra titlar är renodlat akademiska, 30% är ”high street” och resterande 40% någonstans mitt emellan.

Har du stött på några överraskningar när det kommer till vad folk vill ha?

– Typisk bästsäljarlitteratur – sådan man återfinner i mataffären – funkar inte jättebra för oss, men sedan kom Philip Pullmans nya bok förra året. Och jag tänkte, varför ska vi ens bry oss om den när folk kan köpa den för halva priset där? Men jag köpte in några stycken i alla fall och satte ett lite lägre pris, och det gick jättebra! Vi sålde hur många som helst!

Jag har också börjat med så kallade ”remainers”, vilket är som förlagens överskottslager. Ofta kan man få tag i riktigt bra grejer och mycket billigare. Det innebär att jag kan sätta ett lite lägre pris på dem, så många kunder går till den hyllan direkt. Men kan du gissa vilka två titlar som har sålt allra bäst? The Invisible Man och The Master & Margarita! Jag har sålt så många Master & Margarita till folk i New Cross att jag funderar på om det vore värt att hänga upp en skylt i fönstret och föreslå ett självhjälpsmöte på puben där alla som vill kan komma och diskutera Bulgakov… Det är inte en lätt bok!

Vad är nyckeln bakom en oberoende bokhandel enligt dig?

– Att hitta sin identitet som bokhandel är jätteviktigt, och något vi har börjat göra nu. Sedan har jag jobbat på många ställen där man förväntas hoppa på kunder. Det räcker att säga hej och vara trevlig tycker jag, känna av läget. Ett personligt tilltal är mycket bättre än att låta som en customer service-maskin.  

Musik är också viktigt för mig. Innan jag började jobba i bokhandel jobbade jag i skivbutiker och jag hatar när det inte är musik på i bakgrunden. Jag har en bokhandelsspellista på ca 4000 låter som går runt. Förutom först dagen vi öppnade, då Beatles låt The Word gick på repeat – av uppenbara skäl!

Här hittar du the Word Bookshop:

314 New Cross Road, London SE14 6AF

http://www.wordbookshop.co.uk