Tillbaka

Böcker jag inte läste 2012

2013-01-11
Läsåret 2012. Visst läste jag en hel del, men desto fler är böckerna som jag trodde att jag skulle läsa, som fortfarande är olästa. Jag får väl skylla på att 2012 var året då jag skulle ta det där...

Läsåret 2012. Visst läste jag en hel del, men desto fler är böckerna som jag trodde att jag skulle läsa, som fortfarande är olästa. Jag får väl skylla på att 2012 var året då jag skulle ta det där förbenade körkortet, och därför släpade runt på Körkortsboken i ryggsäcken stora delar av året. Ett dåligt samvete som vägde så tungt att det inte fanns plats för fler böcker i väskan. Vad var det för böcker som inte blev lästa 2012?

 

Jag läste inte Torka aldrig tårar utan handskar. Jag som älskar Jonas Gardell. Eller i alla fall gjorde jag det när jag var femton, då han var lite underground och otroligt hipp i mina kretsar där alla hade hennat hår och terrakottafärgade schalar och glansiga, mönstrade byxor från någon källaraffär i Gamla Stan. Då läste jag allt han skrev, slukade det, levde i det, men på något sätt tappade han lite av sin glans när han blev så där poppis i hela Sverige. Men jag måste ju bara läsa den där boken. Nu kommer ju del två.

 

Jag läste inte Hemligheten på Mercy Close av Marian Keyes. Jag som älskar Marian Keyes. Man kanske inte tror att jag är en sådan som gör det, det passar kanske inte riktigt min image av någorlunda kulturell snart medelålders kvinna (hennan har dock växt ut), men hon är faktiskt jättebra. Å andra sidan hör till mina all time favorites, fast Vattenmelonen är inte bra. Men nu när jag fortfarande inte läst Mercy Close kan jag kanske önska mig den i födelsedagspresent. Då blir mamma glad, hon gillar att köpa böcker till mig.

 

Jag läste inte Shoo Mannen. Jag som älskar Douglas Foley. Inte Habib-böckerna, de passar mig inte alls, men Shoo-böckerna, de är underbara. De första två läste jag i raketfart under några varma vårdagar för ett par år sedan, och när den tredje kom i höstas snodde jag genast med den hem och… sen dess har den legat på en hylla i hallen.

 

Jag läste inte Minecraft - block, pixlar och att göra sig en hacka, som skulle ge mig någon slags insikt i vad det egentligen är som min elvaåring helst lägger sin lediga tid på. Den läste däremot elvaåringen själv. Han tyckte den var ganska bra, lite tråkig kanske, ungefär som jag tycker att det där spelet verkar. Hur kul kan det vara att döda får för att få ihop en säng liksom?

 

Jag läste inte Hungerspelen, trots att vi har den hemma i tegelstenstjock samlingsutgåva. Att inte ha läst Hungerspelen är som att inte ha läst Harry Potter, som att inte ha läst Twilight-serien. Pinsamt. Lite tung att släpa runt på bara. Och så borde man ju läsa den på engelska.

 

Jag läste inte om Spökhuset av Judith St George. Denna totala nostalgitripp från 1980-talet i Disneys Bokklubb-utgåva som jag hittade i hyllan hemma hos en släkting. Jag läste den när jag var ungefär tio, och då var det den läskigaste bok jag någonsin läst. Den vita katten, insulinflaskan! Skuggan i fönstret! Jag måste få veta om den ger mig samma kalla kårar och insomningsproblem som då. Jag vågade inte gå ner i källaren på månader.

 

Jag läste inte heller Körkortsboken. Frågor på det?