Tillbaka

Dags för bokvideogala

2010-09-07
Intresset för Svensk Bokhandels Bokvideopris överträffade alla förväntningar. När anmälningstiden gick ut hade författare och förlag skickat in 63 bidrag. Mängden filmer visar hur intresset f...

Intresset för Svensk Bokhandels Bokvideopris överträffade alla förväntningar. När anmälningstiden gick ut hade författare och förlag skickat in 63 bidrag.

Mängden filmer visar hur intresset för att producera bokvideor ökat explosionsartat, trots att många egentligen inte funderat över vem som ska titta, när eller varför. Men det är en del av charmen.

Det är fortfarande en ung och oetablerad genre och förlag och produktionsbolag prövar sig fram i tilltal, form, längd och kvalitet.

Bidragen visar en otrolig experimentlusta.

Spännvidden är stor: där finns videos på sju minuter och fem sekunder och trailers på under halvminuten; där finns iscensatta minidramer; fejkade reklamfilmer; uppläsningar; animerade berättelser och en rad andra varianter. Och alla upptänkliga blandningar däremellan. Tempot växlar från rasande via eftertänksamt... till segt.

Nomineringskommittén har nu valt ut 15 guldkorn från totalt 13 förlag som tävlar i klasserna Bästa författarvideo, Bästa boktrailer och Bästa barnboksvideo.

Det blev ett fel. I kategorin Bästa boktrailer smög det sig in en film till en bok som kom ut redan förra året. Författaren hade läst reglerna slarvigt, och vi slarvade med kontrollen. Videon till Ursäkta, men din själ dog nyss är alltså för gammal för tävlingen.

Det är dags för läsarna att lägga sin röst på den bästa videon i varje kategori.

Vinnarna presenteras fredagen den 24 september klockan 11.00 i Svensk Bokhandels monter B09:04 på Bokmässan i Göteborg.

Välkomna!

 

 

Och de nominerade är...

Bästa författarvideo

Corpus delicti

Mera pest eller kolera

Mer blues från Landskrona

Proggiga barnböcker

Prometokrati - mellan diktatur och demokrati.

277 sorters kakor

Bästa boktrailer

Du vet var jag finns

Italiensk fastfood

Niceville

Norrlands svårmod

Paganinikontraktet

Bästa barnboksvideo

Alfons med styrkesäcken

Radio Valleby - LasseMajas detektivbyrå

Rymdresan

Se filmerna och rösta!