Tillbaka

De hemliga bokdagarna

2010-10-29
Runt hela landet arrangeras bokdagar med ett varierande antal turnerande författare och en andäktig publik som är villig att både köa och betala för att få ett glas vin, en mingeltallrik och ett...

Runt hela landet arrangeras bokdagar med ett varierande antal turnerande författare och en andäktig publik som är villig att både köa och betala för att få ett glas vin, en mingeltallrik och ett par timmar i sällskap med favoritförfattaren. Bokdagarna säljer inte sällan slut på ett par timmar enligt arrangörer som Dillbergs i Kalmar.

 

Men frågan är hur publiken hittar dit? Och författarna?

 

Med undantag av just den Dillbergska aftonen, och en handfull till, så är dessa bokdagar lika anonyma som Frimurarordens samkväm. Jag försöker med stor möda hålla vår Bokkalender så komplett som möjligt, men det stupar allt som oftast på just Bokdagarna. Och vare sig frimurare eller förlag kommer till undsättning. Både Norstedts och Bonniers listar bokdagar i sina respektive kalendarium men informationen lämnar som regel en hel del i övrigt att önska. Såsom att man inte anger tid. Eller plats. Eller kanske en länk så att man kunde få veta fler författare som deltar, utöver just dessa förlags författare.

 

Den 31 oktober klockan tre på eftermiddagen ska Denise Rudberg framträda på Litterär Afton i Katrineholm. Om hon får sällskap eller exakt VAR i Katrineholm hon då kommer att befinna sig är oklart. Det skulle kunna vara så att det är Katrineholms-Kuriren som arrangerar, enligt mina efterforskningar så nämner deras kulturbloggare Carina Nitz i sitt senaste inlägg från 27 augusti att hon är mitt uppe i arbetet med att arrangera Litterär afton (är hon ute i extremt god tid eller kommer Denise för sent undrar man då). I övrigt är informationen kring Aftonen obefintlig. Du kan visserligen få lite rabatt på mat- och kaffemenyn, och få reda på att det faktiskt startar klockan 15.00 den 31 oktober (med Denise då) om du klickar dig vidare på prenumerationsförmåner, men för att få reda på plats och eventuella övriga deltagare måste du logga in dig.

 

Den 4 november är det Bokens dag någonstans i Falun. Varken lokaltidning, Stadsbibliotek eller Faluns Akademibokhandel nämner något om detta på sina sajter.

Samma dag är det Bokens dag i Vänersborgs Folkets hus. Fast det är slutsålt – det står att läsa på Folkets Hus hemsida, liksom att mingeltallrik och vin ingår i biljettpriset. Dock inte vilka som deltar.

 

Ann Heberlein ska enligt Bonniers eget kalendarium framträda på Artisten vid Götaplatsen den 8 november under Göteborgs Bokens dag. Det har Artistens eget kalendarium helt missat.

Liksom intilliggande Stadsbiblioteket. Och Göteborgs-Posten, i alla fall på hemsidan.

 

Vem är den hemlighetsfulle stormästaren bakom alla dessa bokdagar? Kan inte denne vara så vänlig att fylla i vårt kalenderformulär själv så jag slipper googla i onödan? Tusen tack.