Tillbaka

Dröm eller verklighet

2009-11-20
I New York har man fest i dagarna sju för fristående boklådor. I Frankrike belönas de bästa med skattelättnader. Och i Sverige? I morgon lördag avslutas det veckolånga firandet av Indepen...

I New York har man fest i dagarna sju för fristående boklådor. I Frankrike belönas de bästa med skattelättnader. Och i Sverige?

I morgon lördag avslutas det veckolånga firandet av Independent Bookstore Week (Fristående boklådors vecka) i New York.
Det är första gången den anordnas, och bakom initiativet står föreningen Independent Booksellers of New York City (IBNYC); 60 boklådor som tillsammans jobbar för att ge boklådorna kulturella, litterära och ekonomiska fördelar i branschen.
Under slagordet ”Stöd din lokala bokhandel” har man anordnat ett extra intensivt schema av signeringar, bokfester, specialerbjudanden, seminarier…
Bokhandeln Bonnie Slotnick Cookbooks bjöd under veckan på hembakta kakor (tack vare en baksugen stamkund), Community Bookstore lockade med vin och högläsning av Jonathan Safran Foer, Bluestockings visade dokumentärfilm, Books in the Hood anordnade skrivarseminarium.

Enligt nätpublikationen Shelf Awareness har också boklådorna i New York behållit en stark ställning de senaste åren: flera boklådor expanderar, och nya tillkommer hela tiden.

Samtidigt i Frankrike: 406 av landets drygt 3 000 fristående boklådor har fått den åtråvärda, nyinrättade kvalitetsstämpeln LIR, som staten delar ut (läs mer i SvB nummer 19).
För att få stämpeln måste man uppfylla en rad kriterier: boklådans ägare måste personligen ansvara för bokinköpen, personalen måste vara kunnig och litterärt bevandrad, majoriteten av titlarna i sortimentet måste ha funnits ute i minst ett år.
Med stämpeln följer även möjligheter till ekonomiska fördelar: räntefria lån, skattelättnader, bidrag till upprustning av butiker.

Två sätt att se på, uppmärksamma och slåss för den personliga bokhandeln; två sätt som befinner sig mycket långt bort från den växande sälja-nyheter-på-pall-mentalitet som vinner mark hos svenska återförsäljare av böcker.

– Det vore ju en dröm! säger en svensk bokhandlare om den franska statens satsning.

När får vi se Bokhandlareföreningen slåss för skattelättnader för små boklådor? Eller dra igång ett nationellt bokhandelskalas? Eller premiera (och höja lönerna för!) kunnig, engagerad personal?
Dröm? Eller kan det bli verklighet?