Tillbaka

En julklapp

2013-12-10
Jag vet. Det är inte särskilt sympatiskt att vara skadeglad. Och det viktigaste med BBC Panoramas film, som visades för några veckor sedan, är naturligtvis inte att den hjälper oss. Utan att den...

Jag vet. Det är inte särskilt sympatiskt att vara skadeglad. Och det viktigaste med BBC Panoramas film, som visades för några veckor sedan, är naturligtvis inte att den hjälper oss. Utan att den avslöjar förhållandena som de anställda jobbar under. (Även om jag tycker att våra förhållanden som bokhandlare i ett Amazon-land också är ganska ruttna – av andra anledningar).

Här är filmen: http://www.youtube.com/watch?v=Ta7hTfI69xc

Tajmingen råkar vara utsökt – lagom till jul när folk för en gång skull är villiga att spendera (förhoppningsvis, efter att ha sett detta, i sin lokala bokhandel).

Hur stor skillnad gör ett inslag som det här? Vi vet redan att Amazon inte betalar skatt i Storbritannien. Och att deras hänsynslösa affärsmodell, vilken i princip går ut på att försätta mindre företag i konkurs, sätter stopp för nästan all konkurrens.

Folk handlar fortfarande hos Amazon – även jag själv – trots att jag försöker att hålla denna ovana till ett minimum. (Och jag skulle naturligtvis ALDRIG handla böcker på Amazon).

Men i detta ligger skillnaden – de är många med mig som skulle kalla det just en ovana. Få skyltar med att de handlar hos Amazon. Beroende på vem man frågar blir svaret ofta att det inte känns helt rumsrent.

Folk är medvetna, och det betyder någonting. Så titta på filmen och lär er mer om varför jag är skadeglad i jul.