En kedja av händelser
Den svenska ännu outgivna deckaren Chain of events var en av Londonmässans få omtalade titlar. Både Bookseller och Publishers News kallar den en av mässans stora snackisar.
Bland svenska förläggare och agenter rör framgången för Chain of events agent, Jonas Axelsson och hans nystartade Partners in Stories upp en hel del känslor.
Det är förståeligt. Även om det var meningsskiljaktigheter och svårigheter att samsas som gjorde att Jonas Axelsson hastigt lämnade Bonniers i vintras - vilket flera väl initierade källor menar - kan ingen förneka att han var en enorm tillgång för förlaget och agenturen.
Partners in Stories föder oro. Inte bara för att det är en begåvad förläggare och agent som ligger bakom med den rika och stora N&K i ryggen, utan också för att det är en modern och nyskapande agentur man vill bygga. Att inte bara sälja rättigheter, utan också förädla, kontrollera och vårda dem är, enligt mig, helt rätt sätt att tänka.
Salomonsson Agencys investeringar i filmbolag och samarbete med Tomas Alfredsson i det nya Ahlander Agency tyder på att även de kommer att arbeta på samma sätt. Det är smart. Och det är det enda sättet att vara agent framöver.
De som inte gör det kommer att få det svårt. I Sverige har det startat en mängd nya agenturer de senaste åren och jag är tämligen säker på att flera av dem kommer att behöva stänga ganska snart.
Även på förlagsagenturerna tycker jag mig se en oro. Deras verksamhet kommer bli ännu svårare att motivera framöver. De representerar inte ett författarskap på samma sätt som en fristående agent, utan enskilda titlar. Det blir oklart vilka titlar de ska sälja och vilka som ska säljas av andra.
Ska agenturer som Norstedts Agency och BGA överleva tror jag att de måste tänka över sin affärsmodell och fundera på varför en författare i framtiden ska välja dem.
Vad tyckte du om artikeln?