Tillbaka

En plugg i röven

2009-10-23
– Jaha, och hur tror du det känns? Och så ringer du här och kör upp en plugg i röven som känns ända uppe i hjärnan. Det säger en av de bokhandlare som jag ringer upp för att fråga om hur bokhandel...

– Jaha, och hur tror du det känns? Och så ringer du här och kör upp en plugg i röven som känns ända uppe i hjärnan.

Det säger en av de bokhandlare som jag ringer upp för att fråga om hur bokhandeln går och prata om det stora omsättningstappet som i princip alla Sveriges boklådor – bland annat denna bokhandlare – drabbats av under det senaste året.

I flera decennier har han drivit sin bokhandel, de flesta av åren med stabil omsättning och gott resultat.

– Under alla dessa år när vi har gått bra så har ni inte ringt mig en enda gång, säger han.

Det finns runt 400 boklådor i Sverige. SvB försöker hålla koll på dem – inte minst i vår årliga Bokhandelsspecial – men det är svårt att belysa och ge alla utrymme i tidningen.

Och det hör till journalistikens grundläggande vinklingsmantra att det är lättast – i bemärkelsen tydligast, mest dramatiskt och bäst illustrerande – att lyfta fram exemplen på någon av ytterkanterna: de som går väldigt bra, de som bryter en vikande försäljningstrend, eller de som kämpar febrilt och ändå går under.

Aktörerna i mellanregistret – visst ser vi på SvB dem. Men det är sällan de syns på nyhetsplats i tidningen. I just den här artikeln – där 30 bokhandlares öden ska klämmas in på 1 700 tecken – citeras bara tre. Vilket nog så tydligt illustrerar dilemmat.

Men alla ni bokhandlare som tycker att vi har för dålig spridning på vilka bokhandlar vi uppmärksammar, vilka orter som syns för lite i tidningen, vilken typ av boklådor som borde lyftas fram mer, vilka problem för dagens bokhandel som borde belysas tydligare och mer mångfacetterat – hör av er till oss. Ju fler av de 400 bokhandlarröster – som vi både vill och behöver höra mer av – som skriker i våra öron, desto bättre.