Tillbaka

Fulla av förhoppningar

2015-06-23
Under framväxten av IT-eran hade investerarna fullt sjå att förklara hur företag värderades. Det fanns inga vinster att räkna på och knappt någon omsättning. Nyckelordet blev istället förväntan...

Under framväxten av IT-eran hade investerarna fullt sjå att förklara hur företag värderades.

Det fanns inga vinster att räkna på och knappt någon omsättning. Nyckelordet blev istället förväntan.

I själva verket: förhoppning. Allt handlade om vad man hoppades att IT-bolagen i en framtid skulle prestera.

Affären mellan Storytel och Massolit får mig att minnas dessa tider.

Parterna värderar Storytel till 576 miljoner kronor. En ofattbart stor summa för ett bolag som uppskattningsvis omsatte mellan 130 och 140 miljoner kronor förra året och gjorde en vinst på 10 miljoner.

I synnerhet som de nu ska täcka upp för Massolit, som förra året förlorade nära 2 miljoner i månaden. Och samtidigt ska Storytel bekosta en fortsatt expansion utanför Sverige.

Massolit å sin sida värderas till 24 miljoner kronor, baserat på gårdagens kurs på Aktietorget. Redan det måste betraktas som en värdering full av småspekulanternas förhoppningar.

Frågan är hur Massolits aktieägare ställer sig till att de tillsammans nu bara äger 4 procent av det nya bolaget. Det kommer krävas många ord av Massolits ledning för att förklara varför man värderar Storytel så högt.

För Massolits grundare och huvudägare Stefan Tegenfalk ser affären ut som ett sista hopp om att få tillbaka lite av det han satsat i Massolit. Och att samtidigt rädda förlaget.

För Storytel är skälen svårare att begripa. Ett är säkert att de gamla ägarna, om kursen blir hög nog, kan sälja ut sina aktier till ett bra pris.

Ett annat är att man behöver pengar för att bekosta den fortsatta expansionen, och planerar en nyemission när röken lagt sig.

Men då måste förhoppningarna skruvas upp några snäpp till. Går det?