Tillbaka

GÄSTBLOGG: Asymmetrisk boksortering

2016-12-09
Foto: Privat

Min företrädare som gästbloggare, Bia Sigge, skrev ett inlägg om boksortering, och det känner jag mig manad att också göra. Det är nämligen en av mina favoritsysslor. Jag älskar att sortera böcker.

Dels i bokhandeln. Där pågår ett ständigt arbete för att finna den optimala ordningen, för att alla böcker ska få plats på bästa vis och för att personal och kunder ska kunna hitta så smidigt som möjligt.

Hemma hos mig, å andra sidan, råder andra regler. Min huvudregel är att det ska vara asymmetriskt. Jag vet att jag är ganska ensam om detta - de flesta vill ha sina böcker i raka rader, och alla böcker i en serie i samma utgåva. Raka rader och enhetlighet gör mig nervös, och följaktligen vill jag inte ha bokstavsordning efter författare: alldeles för många likadana böcker bredvid varandra. Istället har jag arbetat fram ett antal olika system för att böckerna ska stå så blandat som möjligt.

Mina romaner har bland annat stått i systemen:

I bokstavsordning efter första meningen i boken. Fördel: kul att läsa om alla förstameningar. Nackdel: lite svårt att hitta.

Bokstavsordning efter titel. Fördel: lätt att hitta. Nackdel: bokserier med tematiska titlar - t ex Harry Potter-böckerna - hamnar ändå tillsammans.

Efter antalet bokstäver i första ordet i titeln (sekundärt andra ordet osv osv). Fördel: både asymmetriskt och systematiskt. Samma nackdel som ovan dock.

Färgordning. Ja, jag försökte. Det blev för symmetriskt, jag gjorde om direkt.

Efter konceptuella trilogier. Till exempel stod Odysséen, Ulysses och Strändernas svall ihop. The Waves, The Shipping News och Lighthousekeeping. Det var väldigt roligt. Problemen uppstod när nyutlästa böcker skulle sorteras in.

Baklänges bokstavsordning efter titel; det vill säga utgå från titelns sista bokstav och arbeta framåt. Systemet jag har nu. Lätt att hitta, lätt att sortera in nya böcker, huvudsakligen asymmetriskt. Enda nackdelen är väl att nu har jag haft det ett tag och börjar längta efter förändring. Förslag mottages tacksamt.