Tillbaka

GÄSTBLOGG: Att hålla sig uppdaterad

2017-03-15
Foto: Sara Kärrholm

"Det går inte att lunka på med samma innehåll på kurserna år ut och år in.", skriver Sara Kärrholm, lärare på förlagsutbildningen i Lund, i sitt nya blogginlägg.  

En av de stora fördelarna, men också utmaningarna, med att vara lärare på förlagsutbildningen är att man hela tiden måste vara i takt med samhällsutvecklingen och verkligheten. Det går inte att lunka på med samma innehåll på kurserna år ut och år in. Det går inte heller att fokusera enbart på det akademiska och låta gästlärarna från branschen ta ansvaret för allt annat som studenterna ska lära sig.

Jag och min kollega Ann, som ensamma utgör vår lilla avdelning i Förlags- och bokmarknadskunskap, tvingas att hålla oss uppdaterade när det gäller stort som smått i branschen. Vi närläser Svensk Bokhandel och laddar ner nya rapporter från bokbranschens alla hörn. Vi åker på seminarier, försöker se till att få in alla nya rön i undervisningen och ständigt uppdatera våra litteraturlistor. Någon gång har någon student klagat över att vi inte har tillräckligt uttömmande och färsk kurslitteratur, men då har vi med övertygelse kunnat svara att det som finns på listan också är allt som finns i ämnet.

Studenterna själva förser oss ofta med ny information. Eftersom de tvingas skriva uppsatser och inför dessa uppsatser undersöka olika fenomen på bokmarknaden bidrar de till att täcka in nya företeelser. Bland de ämnen de undersökt finns till exempel strömmande ljudbokstjänster, barnboksappar, Youtube-kanaler för bokprat och mycket annat. I dagarna ska vi få ta del av vår senaste studentkulls helt färska uppsatsidéer. Spännande!