Tillbaka

GÄSTBLOGG: Att vara eller inte vara bokhandlare

2017-06-13
Foto: Anna-Lena Ahlström

Vardagen i en bokhandel är ofta riktigt, riktigt trevlig. Varje dag träffar vi entusiastiska bokläsare som vi får prata med om det som vi gillar mest – böcker. Många tror kanske att det är så vi tillbringar hela våra dagar – inbegripna i mer eller mindre intellektuella och intensiva diskussioner med stamkunder och med en kopp te i handen. Men... 

Arbetet som bokhandlare och småföretagare innebär också stress och press och hårt fysiskt arbete – vi lyfter till exempel åtskilliga ton per år – och vi står upp hela dagarna. Jag har också tillbringat min andel av sömnlösa, oroliga nätter – om likviditet eller marginaler – kul kille(!). Just i skrivande stund är det måndag kväll, klockan är 20.10 och jag är nog kvar i butiken någon timme till. I går söndag var jag här sex timmar, precis som förra söndagen och på nationaldagen. Men visst, det har ju lite att göra med att jag just köpt en ny butik....

Men det går inte en vecka utan att vi i bokhandeln får höra hur viktiga vi är - för våra bokvänner, för bygden - och vilket fantastiskt jobb vi gör. Det är inte så många som har det så i vardagen. Det är inte heller ovanligt att vi i det privata också får höra samma sak. På Ica, eller kanske på en bjudning, från personer vi aldrig sett – en bra bokhandel är viktig även för dem som inte handlar där! Jag vet att många av mina kollegor runt om i landet också hör detta ofta. Kanske får inte skohandlaren, solskyddsbutikmedarbetaren eller apotekaren uppleva det lika ofta. Om man driver sin verksamhet bra så är folk på orten stolta och måna om sin lokala bokhandel.

Arbetar man i butik är man låst till en fysisk plats, jag kan inte ta med mig min laptop och flyga till, säg Barcelona, och jobba därifrån några veckor. Jag funderade mycket på detta i vintras. Butiken är öppen 6 dagar i veckan året runt, med några få undantag. Vi har knappt någon lågsäsong, varken i Höganäs eller i Båstad, några enstaka lugna veckor mellan höst och vinter och sedan mellan vinter och vår. Annars har vi mellansäsong och högsäsong – det är alltid mycket att göra. Om det inte är lässugna kunder i butiken så är det med att komma ikapp på skrivbordet.

Ibland kan jag längta bort till ett annat liv och dagdrömma om att äga vingård i Argentina, eller en "cortijo" utanför Sevilla, eller kanske en bokhandel i Palma på Mallorca. Kanske kommer jag någon dag att förverkliga någon av dessa drömmar. Men så vaknar jag till igen, befinner mig åter mitt uppe i en intensiv diskussion om böcker med en stamkund, med en cappuccino i handen. Flera gånger i veckan faktiskt. Kanske ansluter ytterligare en kund, som i lördags, och då inser jag att jag kan inte ha det bättre än så här. Det var det här jag drömde om när jag blev bokhandlare. I sina bästa stunder världens bästa jobb.

Det är här bland böckerna och bokläsarna som jag trivs allra bäst.