Tillbaka

GÄSTBLOGG: Den heliga graalen!

2017-02-23
Foto: Olle Enqvist

SvB:s gästbloggare Lina Vozzi Salazar förbereder sig för fullt inför ett 50-tal inbokade möten på bokmässan i London.

”Genom ett regnigt Europa, rullar vi fram” spelar i bakgrunden medan jag, Charlotta, Erika och Lo bombarderar varandra med meddelanden på Messenger. Mina kursare från förlagslinjen som fortfarande är mina käraste vänner och som alla har hittat sina olika platser inom bokvärlden. I dag måste jag fortsätta mina förberedelser för London. Bokmässan som blir vårens stora begivenhet. Kataloger ska göras och skickas ut. Allt säljmaterial måste vara klart och mötena bokas.

Att förbereda inför mässorna är hårt arbete och vissa har frågat om det verkligen är nödvändigt att ses, nu när allt kan skötas via mejlen. Men det sociala är oerhört viktigt. Det handlar inte bara om att sitta och pitcha böcker likt någon löpandeband-princip. Det handlar om att bygga relationer.

Under cirka tre dagar, där jag kan klämma in runt 50 möten, sitter vi agenter uppe på IRC (International Rights Center) och har möten. Möten som ligger back-to-back, som man så tjusigt kallar det. Under 30 minuter träffar jag förläggare/redaktörer och pitchar in mina titlar. Efter så många år i branschen blir mötena naturligtvis så mycket mer, det blir ett tillfälle att träffa vänner, kolla vad som hänt sedan sist och utbyta det senaste branschskvallret.

Sedan har vi den berömda pitchen, den heliga graalen. Det har skrivits otaligt om denna mytiska företeelse och det enda jag kan konstatera är att smaken är som … Vissa vill att jag visar hela min katalog och gärna berättar ingående om alla titlar. Jag har haft möten där förläggaren har slagit igen min katalog och bett, eller snarare sagt åt mig, att välja ut en titel, det är allt de är intresserade av. Det gäller helt enkelt att med fingertoppskänsla tillsammans hitta rytmen i mötet – ska vi dansa en passionerad tango eller en klassisk vals?

Oavsett vad så är detta min favoritmässa och jag älskar att överösas av ”sweeties” och ”darlings”. Jag stannar upp ett tag i planeringen och drömmer mig bort med The Pogues och deras vackra Lullaby of London. See you in the trenches!