Tillbaka

GÄSTBLOGG: Det började med morfar

2016-10-12
Foto: Martin Brunn

En vecka innan bokmässan i Frankfurt är förberedelserna i full gång, och det här blir första gången jag åker dit som agent. Men hur började det egentligen? Varför gillar jag böcker? När blev jag beroende och hur funkar det att jobba med sin passion?

Ska vi ta det från början så måste morfar nämnas, den där morfar som nu är 87 år gammal. Som redan för flera år sedan tipsade mig om vilka böcker som gick att ladda ned gratis på paddan. Som varje gång jag kommer förbi ber mig att titta i bokhyllan för att plocka med de böcker jag vill ha. Som gav mig förstautgåvorna av Hjalmar Bergmans alla verk, signerad av hans far, med recensionsutklipp av bland andra Werner Aspenström fint instoppade mellan pärmarna. Som tipsar om den begåvade finansjournalistens reportagebok som handlar om en bankhärva som skakade Sverige (som flera år senare debuterade med en thriller som jag nu representerar rättigheterna till utlandet för). Som entusiastiskt bläddrar igenom höstkatalogen för förlaget jag jobbar på, nämner att en av de stora dagstidningarnas kultursidor ryckt upp sig och numera återigen presenterar intressanta artiklar. Som är den första att vilja se utkastet till hemsidan på den nystartade agenturen som nu snart fyller ett år. Morfar. Som inte bara startade mitt litteraturintresse utan som fortfarande ser till att det underhålls.

Sen var det pendeltåget. Uppvuxen på pendeltågslinjen svor jag att jag aldrig kommer att bosätta mig på den i vuxen ålder. Men, varje gång jag passerade centralbron, hägrade ett stort hus på en liten ö i Stockholm, som ett Hogwarts för en Potterfantast. Ett hus med anor, det förstod även en 7-åring. Jag visste inte då vad som rymdes i det stora huset med torn och blå neonskylt eller att jag 15 år senare skulle kliva in där på en praktikplats (om än inte i det stora huset). Där jag skulle bli kvar i flera år, där jag fick chansen att jobba med och möta andra bokbitna människor och som i sin tur ledde fram till en fråga om att starta upp och driva en litterär agentur. På vägen samsas viktiga svensklärare under grundskoleåren, en extremt hängiven och givmild gymnasiebibliotekarie, föräldrars uppmuntran om att läsa oavsett genre och insikten om alla de intressanta samtal som uppstått eller till och med förutsatts av gemensamt litteraturintresse eller specifika böcker. För alla er som har orkat läsa så här långt, mina blogginlägg de närmaste två veckorna kommer inte innehålla skvaller. De kommer heller inte börja med ”Hej bloggen” (förlåt Mattias). De kommer att rymma ord och berättelser som många avfärdar som klyschor (förlåt Katja), om böcker, författare, agenter och förlag. Men det började med morfar.