Tillbaka

GÄSTBLOGG: En bransch fylld av drömmar

2017-04-20

Meningen med att gästblogga här är ju att jag faktiskt också ska skriva om det jag gör om dagarna, mitt faktiska jobb. Men det är också det som känns svårast av allt.

Här är en glimt ur min vardag: jag håller på med produktutveckling och skrivande, kontorsplanering och innovation, formgivning och IT-support. Vårt team på Bonnier Books Ventures är helt fantastiskt: vi har eldsjälar som jobbat med böcker i 15 år och några som inte ens läser; en smittsamt positiv britt och en självutnämnt pessimistisk finländare som på något sätt fungerar utmärkt tillsammans; utvecklare som snart kan mer om typografiska regler än vad vi själva kan. Vårt kök pryds av guldglitter och vi sitter så trångt att skyddsombudet inte visste hur hen skulle reagera, men vi trivs tillsammans.

Vårt fokus på Bonnier Books Ventures är innovation, men det ska inte stickas under stol med att innovation är jobbigt. Vissa dagar är det tungt. Stressnivån är hög, kompromisser skaver, saker går fel. Men jag vet att när jag kommer hem på kvällen igen så har jag lärt mig något nytt.

Jag tror det känns svårt att prata om mitt jobb på ett strukturerat sätt för att så mycket inom bokbranschen handlar om drömmar. Inte bara drömmen om att bli utgiven, utan också de drömmar som vi som jobbar här bär på. Drömmen om att öppna en boklåda, drömmen om att starta ett eget förlag, drömmen om att bli redaktör.

Jag har aldrig haft några sådana specifika drömmar. Jag har inget drömjobb inom bokbranschen, ingen position jag ser mig själv ha inom tio år. Det finns ingens jobb jag vill stjäla. (Ni kan pusta ut.)

Det jag brinner för är att ge andra utrymme att drömma. Det finns så mycket som bubblar under ytan i bokbranschen: utanför topplistorna, bortanför förlagen och återförsäljarna, i gränslandet mellan vår bransch och alla de andra. Boken är så mycket mer än en bok, det finns så många sätt att dela en berättelse på; upphovspersonen behöver inte vara någon som kallar sig författare, utan det finns plats för alla. Inom Bonnier Books Ventures och Type & Tell får jag chans att utforska just det.

Jag vet inte vad min dröm är än, men jag tror jag är på precis rätt plats för att hitta den.