Tillbaka

GÄSTBLOGG: En dramatisk tid

2016-11-11
Foto: Ylva Sundgren

Vilken vecka – snökaos, presidentval, danskinvasion och finfina nomineringar – jag vet knappt var jag ska börja?

Jag brukar sällan vädra politiska åsikter i sociala medier, men jag kan helt enkelt inte bortse från USAs presidentval och låtsas som att det inte kommer påverka oss.

Jag vaknade till ett snökaos i onsdags morse och trots att jag aldrig kör bil till vardags så hade jag ironiskt nog just denna morgon tid på verkstaden för att få vinterdäck och en service. Vi har en lång, brant backe till vårt hus och känslan när jag maktlös kanade med bilens bredsida ner mot vägen där barnen pulsade i snön på väg till skolan påminde om känslan jag fick en timme senare när det på t-banan stod klart vem som vunnit presidentvalet. Det har gått två dygn sedan dess. Snöröjarna jobbar på och bussarna rullar igen. Fler än jag kommer sätta på vinterdäcken, vi kommer anpassa oss till den nya situationen och rusta oss för kallare tider.

Med presidentvalet i bakgrunden känns inte nyheten om att ett av Danmarks största mediaföretag, JP/Politikens Hus, startar förlag i Sverige särskilt dramatisk. Det är ett intressant drag och kommer påverka både större och mindre förlag på marknaden. Politiken gör analysen att det finns utrymme för fler förlag på marknaden, men de är självklart inte ensamma om den analysen. Man kan fundera på varför de inte köpte in sig på marknaden genom Norstedts? Och man kan fundera över vad som nu händer med Partners in Stories? Ja, det är spännande tider i bokbranschen. När jag började arbeta här för snart tjugo år sedan fick jag höra att bokbranschen är mycket traditionell och trögrörlig….

Som knorr på denna händelserika vecka offentliggjorde Svenska Deckarakademin vilka böcker som är nominerade till Årets bästa deckare och Årets bästa översatta deckare och en av mina titlar är nominerad! Oavsett vad nomineringen kan ge när det gäller försäljning, så räcker detta kvalitetskvitto långt. Men håll för all del gärna tummarna den 20 november!