Tillbaka

GÄSTBLOGG: Hon ska bli frisör, annars får det vara

2016-11-29
Foto: Sandra Löv

Svårsmält eller lättuggat? Bia Sigge vägrar välja när det kommer till litteratur. Läs hennes nya blogginlägg här.

Mormor var en studiebegåvad bergsmansdotter som älskade att läsa. Hon hade fyra äldre bröder som fick högre utbildning men pengarna räckte inte till de två yngsta döttrarna. Då vände sig föräldrarna till en barnlös och högutbildad släkting och bad om ett bidrag till studierna. ”Javisst, jag kan bekosta en frisörutbildning till henne,” svarade han och villkorade alltså vad pengarna skulle gå till.

Mormor var inte praktiskt utan teoretiskt lagd så någon frisör blev det inte av henne, men hon fortsatte läsa böcker i hela sitt liv. Hon hade växt upp i ett läsande hem och förde det vidare till sina barn som förde det vidare till sina barn. Och på den vägen är det som man säger. Jag började läsa innan jag fyllt fem och har aldrig slutat. Jules Vernes, Enid Blyton eller August Strindberg. Allt gick an.

Nyligen hamnade två deckare som jag varit förläggare för på Lotta Olssons årsbästalista i DN och jag blev så otroligt glad! När jag skulle dela inlägget på Facebook ville jag förstås skriva lite om båda två och insåg att de knappt befinner sig på samma planet. Och det illustrerar så tydligt vad berättelser och läsglädje handlar om för mig, att ena dagen väljer man svårsmält och nästa dag lättuggat och aldrig vill jag tvingas välja. Jag vill ha allt.