Tillbaka

GÄSTBLOGG: Hur man får barn att läsa e-böcker

2017-09-18
Bibblix är en läsapp för barn
Foto: Marianne Wallin

Ett av bibliotekens viktigaste uppdrag är att väcka läslust hos barn och att stimulera barn till att läsa mer. Många undersökningar visar att barn läser mindre och har sämre läsförståelse idag än tidigare. 

E-böcker borde vara ett sätt att nå barn på deras villkor, de är teknikvana och har ofta tillgång till en surfplatta eller en smartmobil hemma. För barn är det naturligt att konsumera alla sorters medier digitalt. Många skolor jobbar också med surfplattor och datorer i undervisningen. Ändå har e-boksläsningen bland barn inte riktigt tagit fart. En anledning till det är att utbudet av e-böcker är betydligt mindre för barn än vuxna, en annan att e-boken inte har presenterats på ett lockande sätt. Som jag skrivit om tidigare så är omslagsbilder och innehållsbeskrivning väldigt viktigt för att göra en e-bok attraktiv för läsaren, och det gäller i än högre grad när det kommer till barn. Omslagsbilderna är ofta helt okej, men de texter som läggs in för att beskriva e-böckerna från förlagens sida riktar sig till vuxna: föräldrar eller förmedlare eller i vissa fall försäljare.

Bibblix är en app för barn mellan 6 och 12 år med boktips och e-böcker presenterade på ett sätt som ska göra det enkelt för barnen att själva hitta bra böcker. Appen är resultatet av flera års arbete på Stockholms stadsbibliotek med att kartlägga användarbehov och beteenden hos barn för att bygga en digital boktipsartjänst för barn.  I appen finns boktips sorterade efter olika områden, som läskigt, kärlek, vardagsliv, idrott och knopp & kropp. Boktipsen är framtagna av barnbibliotekarier som jobbar i en redaktion som varje vecka lägger in nya böcker i appen. Besrkivningstexterna har anpassats till nivån som boken är på, vilket gör att barnen själva kan få en uppfattning om svårighetsgrad och innehåll. Sökfunktionen är enkel och det vanligaste sättet att hitta en ny bok är genom att klicka sig fram i de olika listorna och teman som finns upplagda. Från en viss titel får man tips om både svårare och enklare böcker och man kan enkelt se vilka delar som ingår i en serie. Många av boktipsen finns som e-bok och kan läsas direkt i appen eller i Bluefire reader. Än så länge finns möjlighet till e-bokslån i Bibblix i Stockholm, Malmö och Katrineholm men drömmen är att kunna erbjuda alla barn i landet tillgång till appen. 

Utlånen av e-böcker för barn på Stockholms stadsbibliotek har ökat rejält efter att Bibblix lanserades förra året. Det visar att det lönar sig att satsa på att göra e-böckerna lättillgängliga och attraktiva för den här målgruppen. Vi ser även att utbudet av e-böcker för barn ökat under de senare åren och vi hoppas att den utvecklingen fortsätter. Bibblix möjliggör även ett nytt sätt att visa upp e-böcker ute på biblioteken. Det är någonting som alla bibliotek brottas med - hur ska man i det fysiska biblioteket kunna visa upp att vi även erbjuder e-böcker? Nu har flera av våra bibliotek monterat Ipads på barnavdelningen där barn kan testa Bibblix och föräldrar kan få se vilket utbud som finns av e-böcker för barn. All läsning är bra läsning, oavsett om det är på papper eller digitalt!