Tillbaka

GÄSTBLOGG: Jag älskar dig Lillan

2016-02-10

På Adharanand Finns Instagram ser jag att han cyklar i Anderna. Han har inte en tanke på att det sitter ett par stackars svenskar och kämpar med konsekvensen i hans manus. 

Komma här och blanda siffror skrivet med siffror och siffror skrivet med bokstäver i samma bok, samma sida, samma stycke, till och med i samma mening!

”Jag sprang på två timmar och tre minuter”. Och sedan i nästa rad. ”Jag trodde att jag skulle klara det på 1 timme och 50 minuter”. Hur gick tanken där?

Adharanand Finn skriver i Running with the Kenyans:

As I run, my mind keeps estimating how far I have left to go, and suggesting that I slow down. I decide to try Paula Radcliffe’s chant. I tell myself that I love my daughter. ‘I love you Lila,’ I say to myself. ‘I love you Lila.’ Amazingly, I feel suddenly lighter, as though I’ve thrown off a heavy cloak. My feet start picking up their pace, switching back and forth under me with an easy flow. ‘I love you Lila.’

(Jag behåller hans engelska och för oss felaktiga placering av citationstecknet, jag ska återkomma till det i ett senare blogginlägg.)

Jag bestämmer mig för att prova samma taktik när jag översätter hans bok med alla inkonsekventa siffror. Jag älskar dig Lillan. Bara fem kapitel kvar och deadline är på söndag. Jag älskar dig Lillan. När det är som tyngst tänker jag att detta är mitt marathon (med th eller inte, alla skriver olika, men så länge det är konsekvent så …) som jag genomför dag efter dag, sjuk som frisk, pigg som trött, julafton som vardag. Bara fyra kapitel kvar nu. Jag älskar dig Lillan. (Det är min yngsta katt, Lillan är hennes smeknamn eftersom hon har så litet huvud.)

Visste ni om att imperfekt bytt namn? Till preteritum. Är det bara jag som missat det? Och hela dagen har jag lyssnat på Brian Enos Apollo på Spotify tills jag insåg att det som lät lite märkligt/konstigt/underligt berodde på att det var en coverskiva.

Jag älskar dig Lillan.