Tillbaka

GÄSTBLOGG: ”Jag vill klippa ögonlocken av er allihop!”

2016-11-23
Foto: Sandra Löv

Hur är det möjligt att så många läroboksförfattare fortfarande diskriminerar kvinnor och ignorerar utomeuropeisk historia? Så deprimerande. 

När jag läste konstvetenskap i Lund i mitten av åttiotalet var Konsten av Janson vårt standardverk. Den tog upp väldigt få stora kvinnliga konstnärer och det var ju inte så att de inte funnits. Snarare valdes de bort av Janson och andra som skrivit läroböckerna. Ett par medvetna lärare gav oss extralitteratur för att kompensera.

Några år senare läste jag litteraturvetenskap i Stockholm. Samma visa upprepades tills vi fick Ebba Witt-Brattström som lärare. Hon bytte helt sonika ut litteraturlistan eftersom den inte höll måttet. Men det här var ju länge sedan nu. Så pinsamt då för läroboksförlagen att bli påkomna om och om igen, nu senast av Kulturnyheternas granskning. Hur tänker de? Varför tar de inte tag i det här?

Det var förresten Ebba Witt-Brattström som ville klippa av oss litteraturvetare ögonlocken. Hon var så stark och intensiv att vi inte vågade möta hennes blick. Vi stirrade rakt ner i våra anteckningsböcker. Så deprimerande. Men hennes kurs är den jag minns bäst.