Tillbaka

GÄSTBLOGG: Kultur har en läkande kraft

2016-02-19

Linda Skugge avslutar sin bloggperiod på SvB genom att tacka läsare som gett henne boktips. Dessutom berättar hon om den nya stiftelse hon startar med sin syster Sigrid Tollgård.

Jag vill tacka Fridah för boktipsen. Hon skriver: Johanna Nilsson, särskilt De i utkanten älskande, Helena von Zweigbergk, särskilt Än klappar hjärtan, David Levithan och John Green. Det finns ett citat i hans bok Den andre Will Grayson som jag tänkte på dig när jag läste, nämligen: "De flesta i min skola har aktiviteter efter skoltid. Min är att ta mig hem." Johanna Thydell, allt hon någonsin skrivit, Jonas Hassen Khemiri, allt han någonsin skrivit och så Kristian Gidlunds böcker.

Jag vill tacka min fina syster som efter två böcker ihop ändå vill fortsätta att jobba med mig. Bilden är tagen på Kista bibliotek som jag också vill tacka för att vi fick vara där.

Min syster Sigrid Tollgård och jag startar nu Constant Reader stiftelse. Inom vården i dag är det vanligt att patienter som en del av behandlingen får ta del av alltifrån konst, teater till dansföreställningar. Man vet att kultur har en läkande kraft och när en oerhörd styrka och öppnar upp för eftertanke, nya tankemönster, skänker livsglädje och kan hjälpa människor att hitta nya vägar som tidigare upplevts som omöjliga.

Constant Reader stiftelse riktar sig till människor som inte har råd att gå på teater, konserter, dansföreställningar, som inte känner till några andra böcker än dem som ligger på topplistorna. Kultur och litteratur har en läkande kraft. På Constant Readers stiftelse ser vi kultur som en överlevnadsstrategi.

Jag vill också tacka för att jag fick gästblogga här på Svb.