Tillbaka

GÄSTBLOGG: Kyndelsmarknad i Lykttändargränd

2016-12-12
Foto: Privat

7 000 personer ville medverka i det Harry Potter-inspirerade lajvet “Kyndelsmarknad i Lykttändargränd" i Malmö i lördags.

Bland deltagarna fanns SF-bokhandelns butikschef Karin Waller.

Igår, söndag 11 december, var jag inte riktigt mig själv. Jag var istället Kasia Spättungen Krååk, bokhandlare på Malmös främsta magiska bokhandel (och planetarium): Udda, Saxo, Octaviana & Krååk. Vi har förstås alltid ett bokstånd på den årliga Kyndelsmarknaden i Lykttändargränd, och i år gick marknaden till och med över förväntan.

Sagt på annat sätt: Igår arrangerade lajvfamiljen Vivamus Vitae och Dictum Factum Malmö det Harry Potter-inspirerade lajvet “Kyndelsmarknad i Lykttändargränd”, i gränden Holmgången i Malmö. De har tidigare arrangerat flera andra lajv kring Skånes magiska läroverk Blåkulla, skolan där unga häxor och trollkarlar lär sig trollformler, kvastboll och annat.

Lajv kallas även levande rollspel. Det är en sorts interaktiv teater, som du bara tar del av genom att delta – du skapar och spelar din rollkaraktär och hamnar i intriger med de andra, tillsammans skapar ni handlingen, styrt av spelledare som sår fröer till vad som kan hända. Vanligtvis finns det bara spelare, ingen publik. Därför var också söndagens marknad så annorlunda. I och med placeringen var allmänheten välkommen att besöka marknaden. Inom spelet betydde det att alla som hittar marknaden givetvis är häxor och trollkarlar – annars hade de inte hittat den.

Utom spelet betydde det ett gensvar som ingen kunnat förvänta sig. Sju tusen personer klickade “intresserad” på Facebook-evenemanget – och de kom också! Folk köade i två-tre timmar för att komma in. (Av säkerhetsskäl får max 150 personer i taget vistas i Holmgången.) Vad som började som en lek mellan kreativa vänner visade hur många som skulle dyka på chansen att besöka en variant av Diagongränden när tillfälle gavs.

Intrigerna pågick under tiden, både bland vana lajvare och besökare som kunde låna in sig på en intrig. Dueller utkämpades. Drakäggssmugglare utmanades. Trollstavarna sålde slut.

Udda, Saxo, Octaviana & Krååk alias SF-bokhandeln hade med sig böcker som kunde fungera in-lajv. Nordiska väsen är en praktisk fältguide. Quidditch Through The Ages är kursbok på Blåkulla. How To Survive A Garden Gnome Attack sålde slut tidigt. Vi sålde till och med Aleister Crowley (brittisk ockultist och författare, reds anm.).

Det var otroligt roligt. En fantasins och fantasyns seger. Önskar naturligtvis att alla som velat besöka hade fått komma in! Kanske nästa gång…