Tillbaka

GÄSTBLOGG: "Mer mousserande än Champagne"

2017-06-16
Foto: Anna-Lena Ahlström

Alla – även de som inte kan ett dyft om båtar eller bilar – vet att man inte ska köpa träbåt eller Jaguar. 

På samma sätt verkar det ha blivit med att köpa bokhandel, särskilt hos banker. Flera branschkollegor har berättat att bankerna säger nej direkt på förfrågan om att finansiera ett bokhandelsköp – man är inte ens intresserad av att titta på ansökan. Men, det går att driva bokhandel lönsamt, det går att ta ut lön man kan leva på, det går att ha anställda. Och det går att ha roligt samtidigt – det visar många boklådor runt om i Sverige!

Nästan varje vecka får jag den oroliga och/eller nyfikna frågan: ”Är det inte ovanligt tufft att driva en bokhandel nuförtiden..?”

Att våra dagar är räknade, har nära nog blivit en etablerad sanning. Och visst, jag har en stressklump i magen årets flesta dagar men, är den mindre än Jonas, min lokala skohandlare? Jag tror inte det. Samme Jonas berättar att han ”bara” minskat 15 procent det senaste året och är nöjd med det. Han menar vidare att det är ”långt bättre än branschgenomsnittet”. Inom många andra branscher, kanske främst bland kläder och hemelektronik, råder en mördande konkurrens och många aktörer, stora som små, får en efter en ge sig och stänga butiken. Snart nog är det kanske bara Ferrari-ägande ICA-handlare som är undantaget! Däremot var det mycket länge sedan jag läste om en bokhandel som tvingats slå igen.

Så, har vi det då tuffare i bokhandeln jämfört med andra aktörer inom detaljhandel? Eller har vi det kanske rent av bättre (alternativt mindre dåligt) än många andra? Ett telefonsamtal till Djursholms bokhandel och Mats Ahlström, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen, bekräftar till stor del min uppfattning och känsla om tillståndet i branschen. Statistiken gällande lönsamhet ser bra ut och är hos många boklådor bättre än på många, många år. Och många bokhandlare har under flera år visat att det går att tjäna ett bra uppehälle.

Det är dags att revidera den ekonomiska bilden av bokhandeln, särskilt gentemot finansiärer och leverantörer. Vi bokhandlare är duktiga på att göra affärer och att skapa överskott! Utöver att vara kulturbärare och oumbärliga centrum för bokläsare, som tillför ett mervärde för respektive hemorter, alltså. Vi är här för att stanna och aktörer att räkna med – siffrorna ljuger inte!

Nej, man blir kanske inte stormrik i vår bransch och – det blir avsevärt mycket mer mousserande än Champagne när väl tillfälle ges, men rikedomen i att vara förmedlare av litteraturens aldrig sinande berättelser och samtidigt kunna ta ut en hygglig lön, betala sina räkningar och dessutom lämna ett överskott, är absolut lika berusande!