Tillbaka

GÄSTBLOGG: Ombytta roller

2016-11-15
Foto: Ylva Sundgren

Louise Bäckelin fortsätter att gästblogga på SvB.se. Den här gången om vikten av att våga lämna sin bekvämlighetszon och byta perspektiv.

I somras, när mitt liv gick in i en ny fas, fick jag frågan om jag ville skriva ett bidrag till en antologi. Under andra omständigheter hade jag nog inte vågat mig på det, men eftersom jag var öppen för nya perspektiv och eftersom boken handlar om ett av mina nördintressen så tackade jag utan någon betänketid ja.

Det skulle vara en kort text, 5000 tecken, och det var bara roligt att skriva den. Jag skickade in texten och efter några veckor blev jag kontaktad av en redaktör som höll på att arbeta med boken. Nu befann jag mig plötsligt i motsatt roll än den jag är van vid. Jag brukar vara den som har synpunkter på andras texter. Jag brukar vara den som säger att skribenter ska ta bort onödiga ord, inte upprepa sig, inte skriva läsaren på näsan och så vidare. Den här gången fick jag smaka på min egen medicin och ja, det kanske sved en aning, men det var väldigt lärorikt och bra.

Förutom känslan när det gäller att bli bedömd i skrivprocessen fick jag också en inblick i hur författare kanske känner när det gäller kontraktsskrivning, författarexemplar, releasemingel och allt annat runt en bokutgivning. För att inte tala om känslan när jag fick hålla första exemplaret av boken i min hand!

Det är nyttigt att lämna sin bekvämlighetszon och byta perspektiv. Det gör oss till bättre yrkesmänniskor och kanske till och med till bättre människor. Undrar ni vad det är för bok? Ledtråden är: Löp och köp!