Tillbaka

GÄSTBLOGG: Snål-Olle bygger en monter

2016-09-20
Foto: Annika af Klercker

En nervös Olle Lidbom är på väg till Bokmässan i Göteborg. Kommer Norstedts och Rabén & Sjögrens nya gemensamma monter se ut som det är tänkt? 

• Nyhet! Norstedts och Rabén & Sjögren har i år en gemensam monter. Vi har ett helt kvarter (211 kvadratmeter är ungefär lika stort som tidigare) och vi befinner oss fortfarande i huvudartären i mässans hjärta. 

• Nyordningen innebär också att vi byggt en helt ny monter. Mässor blir lätt slit-och-släng. Vi försöker bjuda motstånd, så vi har valt ett nytt material för inredningen som heter Valchromat, den görs av restprodukter (typ flis från pall) av FSC-märkt trä. Träet är genomfärgat med naturliga färgämnen, behöver inte lackas och är så kompakt att vi sparar mycket frakt. Dessutom har vi energisnål LED-belysning och ska återanvända det mesta av montern kommande år. Det finns mycket kvar att göra, men nu har vi tagit ett första steg.

• Men en del av inredningen är äldre än så: några av våra bord byggde vi 1997 och de bär än. Välkommen på 20-årskalas nästa år!

• Vi började uppföra montern i söndags och imorgon packar vi upp alla våra böcker i hyllorna. Jag är förstås nervös över att alla böcker ska få plats och synas.

• Jag är också nervös över våra nio (!) nya enorma storbildskärmar. Vi har redan mycket fint videomaterial, men en del har vi lagt ut på produktion via Fiverr, en global marknadsplats för bland annat videoredigering och bildbehandling. Vår Fiverr-leverantör arbetar från Malaysia.

• Mer nerver: I helgen insåg jag att vi höll på att bygga montern spegelvänt, vi hade aldrig skissat norr/syd på skisserna!. Kallsvettig hann jag med ett sms vända allt rätt - tror jag... 

• Bokmässan är en dyr affär och eftersom Bokmässan belastar kommunikationsbudgeten håller jag som kommunikationschef hårt i budgeten. Jag har börjat kallas “Snål-Olle” av mina kollegor men jag brukar svara att jag är inte snål, jag vill ha kontroll. Tidigare köpte vi t ex packplast och tejp av mässan för över 10 000 kronor, det känns onödigt. Mer om Bokmässans kostnader i morgon.

• Om en stund anländer jag till Göteborg och ska promenera till mässan. Jag kommer sända allt Facebook Live för mina medarbetare via Facebook at Work. Då kommer de inte bara se montern för första gången utan även mig kavajlös i sneakers. Det finns en första gång för allt!