Tillbaka

GÄSTBLOGG: Tipsa, tipsa, tipsa!

2016-06-23

Under flera års tid har läskunnigheten och läsförståelsen bland barn och unga sjunkit och det har gjorts/görs en hel del läsfrämjande satsningar för att få bukt med detta.

Men precis som Maria Capor, Kristina Runering och Johanna Stenius från Barnens Bokklubb tog upp i sin debattartikel ”Var tog läslusten vägen?" (SVB 30 maj) handlar många av dessa åtgärder om tvång och mängdläsning och inte om att skapa läslust.

Jag har regelbundet ”bokprat” med olika skolklasser här i kommunen och något som ofta slår mig i dessa möten är hur engagerade barnen blir och hur duktiga de är på att tipsa varandra om favoritböcker när samtalet väl börjat. Jag märker att läslusten finns där men att barnen ibland behöver bli inspirerade för att komma igång.

Efter ”bokpratet” är det viktigt att barnen får bläddra, känna och läsa lite i de böcker jag pratat om. Jag tror det är viktigt att hitta ett sätt att avdramatisera läsandet och ta bort känslan av tvång och prestation och istället fokusera på underhållningsvärdet i att läsa. Det viktigaste är inte vad de läser utan att de läser! Dessutom finns det faktiskt en hel del barn som aldrig satt sin fot vare sig på ett bibliotek eller i en bokhandel och därför måste vi som arbetar i branschen göra oss mer synliga och tillgängliga för alla.

Ni som har svårt att hitta något som faller er i smaken, gå till er bokhandel eller närmsta bibliotek och be om tips och råd.  Vi är många här ute som älskar böcker och som gärna tipsar om något som passar just dig.

Så min sista hälsning som gästbloggare här på SVB är: tipsa människor om era favoritböcker och favoritförfattare och dela med er av er passion, det smittar nämligen av sig!