Tillbaka

GÄSTBLOGG: Tokyo, logistik och boktipset.se

2016-05-04

Adlibris vd Johan Kleberg kommenterar det misstänka fusket med recensioner på boktipset.se i sitt nya blogginlägg.

Tokyo har en ständig plats i mitt hjärta. 2007 och 2008 var jag där med min bästa kompis och plötsligt framstod New York som en trött och sliten plats. 2009 skulle vi åkt igen men min käre vän blev svårt sjuk och gick bort bara 30 år gammal. Jag var först 2015 redo att åka tillbaka för någon typ av 40-årsfirande och det var ett kärt återseende. Det som får Tokyo att kännas smidigt och enkelt är inte high-tech prylar utan snarare ett extremt fokus på detaljer som sparar sekunder för miljontals människor. Till exempelvis att tunnelbanespärrarna är öppna och stängs först om man inte har någon biljett istället för tvärtom som i Stockholm. Tokyo är de perfekt genomtänkta flödenas stad. 

Så på tåget från Morgongåva, där vi har huvuddelen av vår logistik, kan jag med gott samvete tänka på Tokyo. Logistik är något så skrämmande som en nästan totalt mansdominerad bransch. Stereotypt nog uttrycker sig detta i en gadgetmaskulinitet där det mest pratas om robotar, helautomatiseringar, drönare och annat. Vi har av Adlibris grundare ärvt ett annat synsätt som vi gillar. Att låta våra it-system fatta beslut, optimera flöden och verkligen gilla detaljerna i processerna.

Nu till ett mer spännande arv, www.boktipset.se. Daniel Åberg, uppmanade mig, i sin utmärkta analys (www.danielaberg.se), att här kommentera hur det står till med boktipset (www.svb.se/nyheter/misstankt-fusk-med-recensioner). 

Det ska jag göra genom att i sann medieträningsanda ”pudla”:

Ja, du har rätt. Boktipset förtjänar betydligt mer kärlek från oss. Ansvaret är mitt.

Boktipset var och är en bra grundidé (om än överambitiös i sin funktionalitet då man typ ville ta upp konkurrensen med Facebook). Men jag är en stor anhängare av tjänsten och tror att den också kan ha en kommersiell bärkraft till exempel genom något så enkelt som köplänkar till oss. Tre av mina kollegor har under några månader redan jobbat med hur vi ska göra om sajten. Bättring härmed offentligt utlovad.

Mina topp-3 böcker om Japan

3. Norwegian Wood av Haruki Murakami

2. Tadao Ando Naoshima av Naoshima art centre

1. Bending adversity, Japan and the art of survival av David Pilling