Tillbaka

GÄSTBLOGG: Use the force!

2016-12-16
Foto: Privat

En av de roliga sakerna med att jobba på ett så nördigt ställe som SF-bokhandeln är att vardagliga händelser väldigt ofta blir del av en större berättelse. 

Det behövs bara en utslängd referens, så blir det mundana lite bättre.

När vår entrédörr gick sönder och det var någon timme då vi inte kunde släppa in kunder så skrev vi det på Facebook, och fick genast hjälpsamma kommentarer. “Har ni testat ‘alohomora’?”, och vi började genast fundera på att ta fram trollstaven. “Mellon”, och butiken förvandlades till Moria.

På dörren sitter också en liten skylt där det står “Use the Force”, och det händer regelbundet att kunder (och vi) mer eller mindre diskret lyfter handen för att få dörrarna att magiskt glida upp. När datorerna kraschar plockar jag fram min sonic screwdriver. När vi fick en vattenläcka i gamla butiken och hantverkarna bröt upp taket så ställde vi dit en Alien-docka: “They’re coming out of the walls!”

Bokhandeln i sig är ett rymdskepp, oftast Hjärtat av Guld - styrt av den oändliga osannolikhetsdriften. När vi hade en period då flera delar av gamla butiken gick sönder samtidigt var skeppet istället Årtusendefalken, the fastest hunk of junk in the galaxy. Jag är kapten ombord, och besättningen har valt beteckningar som förstestyrman, skeppskock osv. Vi klär upp oss till Mad Hatter Day, Talk Like a Pirate Day, Towel Day och andra viktiga högtider. Allt för att hålla fantasin vid liv och bidra till berättelsen.

För enbart överlevnad är inte tillräckligt.