Tillbaka

GÄSTBLOGG: Våga bryta upp

2017-02-20
Foto: Olle Enqvist

I sitt första inlägg som gästbloggare på SvB.se skriver agenten Lina Vozzi Salazar om sin väg in i bokbranschen och om hur viktigt det är att våga lämna en arbetsplats och gå vidare.

Jag hade en hund som älskade gurka, nu har jag en son som älskar broccoli. Jag har en man som inte läser alls och en dotter med ett temperament som skulle få Lilla My att framstå som en skygg viol. Jag, jag skrattar åt när folk trillar och så älskar jag böcker!

Jag har jobbat i bokbranschen i över ett årtionde, men vägen dit var inte självklar. Innan jag hittade till böckernas värld jobbade jag med allt och inget. Tills jag en dag förstod att man kan jobba med sin hobby! Ett koncept jag tyckte kändes helt otroligt.

Sagt och gjort, jag började plugga förlagskursen på Lunds universitet. Precis som många andra såg jag mig själv sitta och diskutera manus, språket - alla dessa intellektuella samtal jag skulle ha tillsammans med vänner över en flaska rött. Så här i efterhand kan jag kallt konstatera att min första bild av branschen bara var en liten del av verkligheten. Tydligen måste man tjäna pengar på böckerna också – en chockerande insikt för en ung och naiv undertecknad.

En dag gästföreläste en litterär agent på utbildningen. Jag tyckte att det verkade vara ett väldigt spännande jobb, så jag sökte praktikplats hos dem. När praktikperioden var över, blev jag helt enkelt praktikanten som aldrig försvann...

Efter några år började jag jobba som författaragent på Sveriges då största agentur, Nordin Agency. Jag har jobbat med stora författarnamn och växande författarskap, både i tider då förlagen ”kastade” buden på oss, och under ekonomiska kriser då det var lite svårare. Jag insåg ganska snabbt att jag hade många av de egenskaper som är viktiga för att bli en bra agent: jag är tillräckligt envis, tävlingsinriktad och lider av rätt dos av förnekelse. Förnekelsen av att en förläggare sagt nej, eller min vägran att gå med på att den svenska deckarvågen skulle vara på nedgång. Visst, den svenska deckarens dominans kommer att gå upp och ner, men den är en genre i sig själv och för att vara helt ärlig – våra svenska deckare är riktigt bra, vad finns det att inte gilla?

I slutet av 2016 kom den stora flytten, till Malmsten Agency. Agenturen vars namn inspirerats av Sveriges bästa gitarrist. Vad var det då som fick mig att byta? Det var nog en kombination av nyfikenhet och behovet av att testa något nytt. Att efter så många år bryta upp och börja på nytt är inte lätt, men ibland helt enkelt nödvändigt. Bytet var läskigt och otäckt och helt, helt UNDERBART! Tillsammans med ett gäng vars ledord är innovation är detta det mest fantastiska jag har varit med om. Att från grunden få bygga upp en egen författarlista och med nya grepp ge sig ut i förlagsvärlden är rent ut sagt sk*t-spännande.