Tillbaka

GÄSTBLOGG: Varför ger vi ut böcker

2016-05-23

Varför ger vi ut böcker?

Svaret på frågan ovan svarar även på nedan.

Varför ger Volante ut en ungdomsbok i vår? Varför gav vi i höstas ut en barnbok? Sysslar inte vi med sakprosa, populärvetenskap och management framför allt?

Vi ger inte ut böcker för att ge ut böcker.

Vi ger ut böcker för att vi vill någonting med dem. I Volantes fall handlar det om att bidra till en klokare och roligare värld.

En röd tråd. Vår medarbetare Ulrika Bergwall driver samarbeten knutna till digitaliseringen av samhället. Det innebär arbete med barnboken Hej Ruby (för att barn, särskilt tjejer, ska intressera sig för programmering), Robotrevolutionen (för att förstå utvecklingen generellt) och Project Prep (för att unga, och även här särskilt tjejer, ska intressera sig för programmering och entreprenörskap).

Därför handlar det också om att vara där det händer. En av de viktigaste samhällsomvandlingarna handlar om digitaliseringen. Då menar jag inte den som handlar om e-böcker eller digital pr, utan en förändring som påverkar allt, vad World Economic Forum i Davos förra året beskrev som ”den fjärde industriella revolutionen”.

Det är en utveckling som behöver debatteras och diskuteras just nu, och även i Sverige. Faran för samhället är att makten hamnar hos en liten del med mycket kapital, ofta verksamma i Kalifornien, och hos dem som programmerar våra samhällen (i dag oftast män). Stefan Fölster beskriver denna omvälvning mycket bra i Robotrevolutionen som vi gav ut förra året.

Därför behöver också fler intressera sig för programmering och kodning innebär, och speciellt unga tjejer.

Så ämnesmässigt finns där en röd tråd och vi är där vi ska vara för att hjälpa personer som kan och vill göra skillnad. Även om det innebär att vi utgivningsmässigt tar ett steg åt sidan med en barnbok och en ungdomsbok.

Make your mark on the world. Olle Grundin, Lisa Ehlin och Simon Brouwers på Volante i Gamla stan i Stockholm.

Make your mark on the world. Olle Grundin, Lisa Ehlin och Simon Brouwers på Volante i Gamla stan i Stockholm.

En nyhet och exempel på vad vi gjort tidigare. Simon Brouwers under en presentation.

 

En nyhet och exempel på vad vi gjort tidigare. Simon Brouwers under en presentation.