Tillbaka

GÄSTBLOGG: "Vi har andras fel inför ögonen"

2016-09-22
Annika af Klercker

Norstedts och Rabén & Sjögrens kommunikationschef Olle Lidbom citerar Seneca och gör sig redo för Bokmässans första dag

• Idag öppnar mässan. Igår fyllde vi montern med böcker, prislappar, testkörde våra skärmar, sopade golvet, staplade pocketar och ljussatte tills vi blev utslängda 20.00. Ingen har än så länge avslöjat vad just de betalar för sin monter. Flera jag pratat med tycker det är ett härligt grepp av oss att avslöja vår monterhyra (1900 kr/kvm) men just de har tyvärr glömt bort priset. När det bränner till slår tydligen glömskan till …
• “Vi har andras fel inför ögonen men våra egna bakom vår rygg." Seneca
• Våra författare gör närmare 400 framträdanden på mässan. En del av dem är i Bokmässans egna seminarierum, där besökarna behöver köpa ett speciellt kort (utöver entrébiljetten). Vi på Norstedts och Rabén & Sjögren betalar 4500 kr för varje seminarium som våra författare framträder på. Mässan tar alltså betalt två gånger: en gång av oss och en gång av publiken. Jag har inte fullt ut förstått logiken, men så är spelreglerna och förstås ingen dum affärsidé.
Idag nylanserar vi vår podd Bakom boken med Daniel Sjölin (Babels legendariske programledare). Han pratar och intervjuar om skrivande med Jonas Gardell och Barbro Lindgren i de första avsnitten. Vi får in närmare 4000 manus varje år till förlaget - alla vill bli författare! Norstedts förläggare Håkan Bravinger har även en konkret manusskola, den lär bli en nyttig handledning för alla förhoppningsfulla debutanter.
• Den som är på bokmässan kan lyssna på podden i vår monter, där vi hängt upp Storytel-orange hörlurar. Se där, ett exempel på hur det syns att Storytel är vår nya ägare!
• Jag fortsätter sedan till Rabén & Sjögrens författarmingel, där jag planerar ösa beröm över Ellen Ekman som gjort en fantastisk bilderbok i Veckan före barnbidraget och även årets tygkasse, Bokälskare mot rasism.