Tillbaka

Glöm att barn skulle läsa på läsplattor

2011-04-12
Michael Norris arbetar på det välrenommerade Simba Information som förser framför allt den amerikanska bokbranschen med analyser och marknadsundersökningar. I floden av Londonmässans seminarier bli...

Michael Norris arbetar på det välrenommerade Simba Information som förser framför allt den amerikanska bokbranschen med analyser och marknadsundersökningar. I floden av Londonmässans seminarier blir jag nyfiken på hans miniseminarium om e-böcker och ungdomars läsning.

Simba Information har gott rykte. Deras rapporter över vad amerikanerna köper, hur de köper och när de köper böckerna är eftertraktade. Simba undersöker barnböcker, vuxenböcker och bästsäljare - och numera också e-böcker.

Michael Norris, en till synes oansenlig man i 35-årsåldern med svagt utskjutande haka, överraskar direkt. Dels genom att börja en halvtimma innan han enligt programmet skulle startat – men det var säkert inte hans fel, dels genom att snabbt göra auditoriet besviket.

Dels blir det ingen presentation av barns eller ungdomars läsvanor av e-böcker. Det finns nämligen inga barn som läser e-böcker, i varje fall är andelen för liten för att den ska fastna i en undersökning.


Men det stör inte Norris, han är mer störd av en annan upptäckt: amerikanska barn läser över huvud taget mindre nu är förr. Det gäller vuxna också: fyra av tio amerikaner läste ingen bok alls förra året. Och den andelen växer sakta med säkert.


Men barnen... han lägger fram en bild över barnens medievanor: En vanlig dag är barn under 7 timmar och 38 minuter sysselsatta med någon form av mediekonsumtion, ofta flera medier samtidigt.
4,5 timmar spenderar de framför tv:n, 2,5 timmar lyssnar de på musik. 1,5 timma sitter de vid datorn; nästan lika lång tid spelar de videospel.

På femte plats, delad med filmtittandet, kommer bokläsning med 25 minuter per dag. De enda medier barn mellan åtta och 18 år ägnar mindre är serietidningar och dagstidningar.


Detta är en utveckling vi bara sett början av, säger Norris. Böcker kommer med tiden att trilla längst ner i listorna. Skälet?

Surfplattor. Han ler uppgivet när han säger det.


Sätt en surfplatta i händerna på ett barn, och jag garanterar er: läsa – det är det sista barnet kommer att göra på plattan.
I stället kommer barnen att lyssna på musik, kolla film, spela spel, ta en bild, gå in på Facebook. Surfa runt, helt enkelt.
Där har vi den stora utmaningen. Säger Michael Norris.