Tillbaka

Gott nytt förtryck

2012-01-11
I förrgår fick jag ett brev från 2nd High Security Prison i Kocaeli, Turkiet. Det var handskrivet på resterna av ett gammalt brunt kuvert. På baksidan satt det klistrat en bild från filmklassikern...

I förrgår fick jag ett brev från 2nd High Security Prison i Kocaeli, Turkiet.

Det var handskrivet på resterna av ett gammalt brunt kuvert. På baksidan satt det klistrat en bild från filmklassikern Citizen Kane med Orson Welles i hatt, svart kavaj och vit halsduk bland travar av dagstidningar.

Det var från förläggaren Ragip Zarakolu.

"Dear Lars Schmidt", skrev han, "I send you my best wishes. And I send you a card made by me! After our talk in Frankfurt Book Fair, I am in jail now, beginning October 28th".

Vad har Ragip Zarakolu gjort? Är han en tjuv och bedragare? Har han slagit sin fru?

När vi sågs i Frankfurt var han trött och sliten. Han var där för att berätta att hans son och medarbetare fängslats och att förföljelserna av hans förlag Belge Publishing blev allt värre.

Trots att Ragip Zarakolu är en ärrad yttrandefrihetsräv med dussintals rättegångar i sitt cv, var han orolig. Han oroade sig för sonen som har astma och inte får medicin i fängelset.

Han oroade sig för en av förlagets författare, som också var fängslad. Och för ytterligare en som just släppts ur häktet efter två år, utan dom. Hon var svårt sjuk och låg i koma.

Ragip Zarakolu, fotografen Ola Kjelbye och jag satt i en elegant soffgrupp i turkiska turistrådets officiella monter och pratade. Han hade valt platsen, och när jag frågade hur han på samma gång som han var en nagel i ögat på myndigheterna kunde vara inbjuden att använda turistrådets faciliteter skrattade han och förklarade att han inte på minsta sätt var inbjuden – han satt där bara för att de hade så sköna soffor och för att han ansåg att han som alla andra turkar hade rätt att använda montern betald med skattepengar. Ett par veckor senare kastades han i fängelse. Jag skrev om det här.

Det var inget särskilt långt möte, men väldigt... trevligt, även om det kanske låter som ett konstigt ord i sammanhanget.

Men Ragip Zarakolus goda humör gjorde på något sätt att det blev så.

Kommer det att hålla honom uppe? Han är 65 år. Han är sjuk, hans son är sjuk och de har firat jul i fängelset.

Är Ragip Zarakolu en terrorist, eller medlem i en illegal organisation, som anklagelsen lyder?

Knappast. Enligt Internationella PEN sitter redan 30 författare och förläggare i fängelse i Turkiet, ytterligare 70 väntar på rättegång. Journalister och andra skribenter oräknade.

Gott Nytt År, skulle jag vilja svara Ragip Zarakolu. Men det verkar det inte bli.