Tillbaka

Halleluja Books-A-Million

2012-08-31
För något år sen skrev jag på den här bloggen om min oro för att Borders i North Canton, min ”lokala” bokhandel i USA, skulle stänga. Jag undrade helt enkelt vad jag skulle göra då, de sällsy...

För något år sen skrev jag på den här bloggen om min oro för att Borders i North Canton, min ”lokala” bokhandel i USA, skulle stänga. Jag undrade helt enkelt vad jag skulle göra då, de sällsynta kvällar då barnen somnat och svärföräldrarna går med på att vara on call. Alla vet ju vad som hände sedan, Borders kånkade och alla deras butiker stängde. Även den i North Canton.

När vi i juni svängde av från motorvägen efter att ha blivit hämtade på flygplatsen var det därför med lite mindre entusiasm än vanligt som jag tittade upp mot köpcentrumet där bokhandeln legat.
– Så, vad hände med bokhandelns lokaler? frågade jag svärmor, och fick då till min stora glädje och förvåning höra att just den butiken var en av dem som köpts av bokhandelskedjan Books-A-Million, och att bokhandeln nyöppnat för bara någon månad sedan.

Två veckor senare lyckas vi äntligen ta oss dit, ingen sval kvällsdejt utan en dallrig, het torsdagseftermiddag. Parkeringsplatsen utanför är totalt skugglös, inte ens en skåpbil att parkera bredvid för att undvika bastueffekten när man kommer tillbaka in i bilen efteråt. Rätt tomt är det också, men Books-A-Million, here we come!

Vid första anblicken ser allt ut precis som vanligt. Borden vid ingången dignande av läckra, tjocka romaner, barnavdelningen längst in i hörnet, kaféet, det stora tidnings- och tidskriftssortimentet, hyllorna med omåttligt vackra anteckningsböcker, dagböcker och kalendrar, alla prylar med mer eller mindre tydlig bokanknytning; läslampor, bokmärken, kylskåpsmagneter och tröjor med bokcitat, läsglasögon, godis, hudkrämer, footpeeling-maskiner...

Men när jag betat av några områden och rört mig genom en del hyllsektioner, är det något som inte riktigt känns som förut. ”For the beach”-tipshyllan innehåller en uppseendeväckande andel böcker med ordet ”God” i titeln (Gud, alltså). ”Inspirational” verkar helt enkelt betyda böcker som har med kristendom att göra och nästan varenda avdelning har en stor sektion med biblar eller böcker med på annat sätt kristen vinkel på avdelningsämnet: barnbiblar, kristna kalendrar, romaner med tydlig kristen ton. Som sekulariserad svensk känner jag mig lite obekväm. Det är inget fel på en kristen bokhandel men jag är van att bli förvarnad. Jag får nästan en känsla av att vara lurad.

Jag köper i alla fall en garanterat icke-religiös Pokémon-bok och två barnringar som ändrar färg när man andas på dem, och känner mig rätt så nöjd med det. Tills jag är på väg ut och får se, stort frontad på ett av borden vid entrén, boken Obama - Destroyer of the Republic. Nej fy sjutton, tänker jag, en sådan bok har inget att göra i en seriös bokhandel, åtminstone inte om den inte står bredvid något som "Obama - Four Golden Years" eller kanske "The Tea Party Cook Book - Indulgence for Narrow Minds".

Shoppingen på Books-A-Million lämnade en bitter eftersmak. Politisk smutskastning och religiös smygindoktrinering är inte min melodi. Vi gick inte tillbaka. Som tur är har den där hålan ett riktigt bra bibliotek.