Tillbaka

Hellre trasig än plastad?

2010-03-29
Härom veckan fick jag anledning att fundera på vad som händer på tidningens väg till brevlådorna. En prenumerant ringde och klagade på att hennes tidning ofta var trasig. Knölig, avrivna hörn...

Härom veckan fick jag anledning att fundera på vad som händer på tidningens väg till brevlådorna. En prenumerant ringde och klagade på att hennes tidning ofta var trasig. Knölig, avrivna hörn, halva baksidan borta. Jag ringde vårt binderi i Borås för att försöka luska där transportkedjan började. Ungefär så här går det till:

Binderiet buntar tidningarna i postnummerbuntar som fästs ihop med plastband. De lastas i en postbur, liksom en stor gallervagn. Den hämtas av postbilen och körs till sorteringscentralen. Där lyfts hela buren upp av en slags robotarm och töms ner på ett brett band. Huller om buller åker alltihop framåt på bandet. Bandet smalnar långsamt av mer och mer och buntarna trängs ihop så att de till slut ligger en och en på rad så att en maskin kan läsa av vilket postnummerområde de ska till. Så skickas buntarna vidare till rätt postkontor där de öppnas och delas ut till mottagarna. Om tidningen går sönder sker det antagligen under fallet ner till bandet eller på bandet. Buntarna kan fastna i gallret på buren och bitar kan slitas av. Och i trängseln på bandet när buntarna trycks mot varandra kan hörn lätt rivas av eller skrynklas.

Personen som berättade det här för mig hade sett det med egna ögon. Han var riktigt upprörd. Här har de jobbat med millimeterprecision för att tidningarna ska vara exakt rätt skurna och vikta, och så kör Posten dem genom någon slags köttkvarn utan en tanke på konsekvenserna. Han drog slutsatsen att det är på grund av den här hanteringen som fler och fler plastar sina tidningar.

Är det fler och fler tidningar som plastas? Jag tittade på de tidningar vi prenumererar på hemma och kom fram till att det nog bara är Bamse som kommer oplastad. Min kompis som jobbar på bibliotek har som uppgift att riva plasten på alla tidningar som de får varje dag. Hon gillar det inte. Hon klagar hos mig när vi någon gång har plastad tidning, vilket vi har ibland när någon bilaga kan riskera att falla ut. Men vi kommer inte börja plasta tidningen i vanliga fall. Låt oss hoppas att miljövinsten gör att ni står ut med att få en lite skamfilad tidning emellanåt. Antagligen har ni haft oturen att få tidningen i botten av bunten. Händer det så hör av er. Vi skickar en ny. I kuvert.