Tillbaka

Hjälp – läsplattan kommer!

2010-01-15
Läsplattan har redan börjat slå ut vanliga boken. De digitala läsplattorna har redan blivit världens mest sålda elektroniska produkt någonsin. Kände du till det?Inte vi på Svensk Bokhande...

Läsplattan har redan börjat slå ut vanliga boken. De digitala läsplattorna har redan blivit världens mest sålda elektroniska produkt någonsin.

Kände du till det?
Inte vi på Svensk Bokhandel heller, förrän vi läste ovanstående citat i en stort uppslagen artikel i Expressen i veckan.

Redaktionsmejlen började genast gå varm.
– Vadå, har det sålts fler läsplattor än till exempel datorer?
– Hur definierar man elektronisk produkt?
– Datorn och tv:n, släng er i väggen! Läsplattorna har invaderat!
– iPhones, mp3-spelare och datorer är inte elektroniska – de är mekaniska. Det sitter en liten, liten farbror där inne som vevar runt kugghjulen.

Det var några av våra reaktioner (särskilt den sista ställde för en kort stund till med ännu mer förvirring).

Det finns inte en rimlig chans i helvetet att läsplattorna är den mest sålda elektroniska produkten någonsin. Inte heller att pappersboken skulle vara på väg att slås ut av e-boken; hur hårt man än kvällstidningsvinklar så kan det inte finnas någon täckning för det påståendet.

Jag ringde upp artikelskribenten, som frilansar för kvällstidningen från utlandet. Och som lät mycket överraskad. Och som var helt oförstående.
– Såvida inte de på redaktionen har strukit i artikeln förstås, det händer ibland. Jag skrev specifikt i ingressen att det här handlade om julhandeln. I USA. På Amazon.

Aha. Det stod det inget om i ingressen. Inte heller i brödtexten. Eller i bildtexterna.
Förvirringen på redaktionen kunde lägga sig. Det här var en 360-gradersvinkling av helt nya mått.

Enligt pressmeddelanden från Amazon var Kindlen i år deras ”most gifted item”.
Och under 2009 sålde nätbutiken fler e-böcker än fysiska böcker – på juldagen. Något som troligtvis har att göra med att Kindlen var ”the most gifted item”, och att ett icke föraktligt antal nyblivna Kindleägare så snart de rivit bort omslagspapperet ville ha något färskt att läsa på sin nya ägodel.

Amazon avslöjar dock inte några siffror – det gör de nästan aldrig – vilket gör det svårt att gå till botten med hur stort det här faktiskt är, eftersom man inte kan jämföra med eller addera till andra bokhandlares julförsäljning.

Men man kan tryggt säga att den här gången var vargen kommer-ropet falskt alarm.

Dessutom är Amazon inte ens först med det här ”rekordet”. Redan förra julhandeln sålde brittiska Waterstones på sin hemsida mer e-böcker än pappersböcker – på just juldagen.

Under alla andra dagar i alla nätbutiker, och året runt i alla fysiska butiker, kan branschen andas lugnt. Läsplattan har knappast börjat slå ut vanliga boken.
Och jag sätter en slant på att exempelvis tv:n, datorn och mobiltelefonen fortfarande leder över läsplattan när det gäller försäljningssiffror. Bara inte i Amazons värld. Eller Expressens.