Tillbaka

Inblick i Londons bokvärld

2013-05-14
  Hej kära bokhandelskollegor, jag hoppas att det står väl till ute i boklådorna. Ett fåtal av er har jag träffat förut, inom någon av de bokhandelskedjor där jag varit anställd sedan 2005, men de...

 

Hej kära bokhandelskollegor, jag hoppas att det står väl till ute i boklådorna. Ett fåtal av er har jag träffat förut, inom någon av de bokhandelskedjor där jag varit anställd sedan 2005, men de allra flesta har såklart ingen aning om vem jag är.

Jag heter Julia, och jag kommer att blogga här framöver. Jag tycker om tonårsböcker, nytänkande digitala lösningar, oberoende förlag, snygga böcker, kreativ skyltning och diskussioner om bokhandelns framtid. Jag tycker inte om Amazon. Jag blir ledsen när jag lyssnar på folk som är rädda för framtiden, eller när jag tänker på den brist på visioner som är och har varit märkbar när det kommer till driften av större bokhandelskedjor, inte bara i Sverige.

Det var ett par år sedan jag senast sågs bakom disken hemma i Göteborg eller Stockholm, men oroar er inte, jag har inte lämnat vårt gemensamma uppdrag, mitt kall är fortfarande detsamma. Jag huserar numera bland Englands bokköpande medelklass, i en oberoende bokhandel någonstans i London. Jag är den förvirrade svensken, som desperat försöker förstå mig på ett annat lands boksäljarkultur, samtidigt som jag kämpar med att översätta min tidigare kunskap till något av värde. Allt detta med varierande resultat.

Jag kommer att skriva om mina personliga erfarenheter av den svenska och engelska bokbranschen. Om hur det är att som svensk försöka övertyga engelska kunder att jag vet vad jag pratar om (även när det ibland är långt ifrån sanningen), och om hur det är att jobba i en traditionell bokhandel när den digitala revolutionen blåser hårt i knutarna. Slutligen kommer jag skriva om varför jag tror på en ljus framtid, både för boken, läsaren och bokhandeln.

Det blir spännande läsningar, jag lovar.