Tillbaka

Kundernas återkomst

2013-09-11
Hösten är kanske den bästa tiden att jobba i bokhandel. Årstidens första dagar får mig att inse hur tomt det faktiskt varit under augusti, både på böcker och kunder. Tunna högar, få nyheter att upp...

Hösten är kanske den bästa tiden att jobba i bokhandel. Årstidens första dagar får mig att inse hur tomt det faktiskt varit under augusti, både på böcker och kunder. Tunna högar, få nyheter att uppdatera borden och skyltfönstren med. Ett tunt damm i luften som reflekteras i solskenet i en tyst, tom butik.

I området där jag jobbar är det öde i augusti. Juni är kanske vår mest hektiska månad efter december och åtminstone in i halva juli har vi fullt upp. Men sedan säger det stopp. Folk packar sina väskor och åker till södra Frankrike, Amalfikusten, Monaco, Kalifornien, Skottland. Alla har hus någon annanstans. Många bor bara halva året i London, andra halvan i Hong Kong, Singapore eller New York.

Det är tomt på gatorna. Tomt inne på kaféerna. Jag pratar med vinbutiken bredvid, och med den lilla möbelaffären. Nej, säger de. Inga kunder. Men det är samma visa varje år. Augusti är en lugn månad.

Men så händer det något. Högar på högar av nya titlar kommer in, allt tätare. Den där romanen som alla pratat om, den där fantastiska memoaren. Stora titlar, värda att vänta på. Plötsligt en dag har vi lunchrush. Lördagen därpå ser jag mig omkring och butiken är full. Precis som det ska vara. Kunderna är tillbaka och andas in liv bland hyllorna. Välbekanta, solbrända ansikten kommer in genom dörrarna med stora leenden och säger ”Hello!”. De berättar om sina semestrar och vad de läst, jag berättar om mina (en vecka i Sverige, en i Frankrike) och vad jag läst. Det är en exalterad stämning i luften. Dagarna har blivit kortare, det är kallt om mornarna. Hösten är på ingång.

En sak är i alla fall säker. Att jobba i bokhandel är definitivt det bästa sättet att tillbringa hösten.