Tillbaka

Läsåret 2011

2012-01-19
Jag har dragit mig för att skriva den här bloggen. Jag måste inte, jag vet, men något i mig vill hålla på traditionerna. En gång är ingen gång, två gånger är en vana, tre gånger är vad? Ett åtagand...

Jag har dragit mig för att skriva den här bloggen. Jag måste inte, jag vet, men något i mig vill hålla på traditionerna. En gång är ingen gång, två gånger är en vana, tre gånger är vad? Ett åtagande?

 Jag skulle skriva om min läslista för 2011. Fast jag känner mig faktiskt lite misslyckad, och lite fundersam också. För vad som startade med fanan högt 2009, fortsatte på organiserat och välordnat sätt 2010, har förfallit lite 2011. Jag erkänner, jag har slarvat med att skriva upp vad jag har läst. Trots att jag fått en sådan fin läsdagbok att skriva i. I början av året skrev jag duktigt, plitade ner författare, titel, datum, till och med lite vad jag tyckte om boken. Men sedan... jag vet inte, jag återgick till post-it-lappar, glömde ibland, fick rekonstruera.

 Jag har läst färre böcker den här gången. ”Bara” 36 stycken. Medelsvensson läser två böcker per år har jag hört, så OK. Men de föregående två åren, sedan jag började räkna, läste jag 44 böcker per år. En minskning med 18 procent. Och jag vet precis varför.

 Den 23 februari läste jag ut Vänner av Pia Hagmar. Jag måste någon gång ha läst en hästbok, tänkte jag, och den var helt OK. Den 26 februari dog mitt gudbarn. Förutom allt annat som plötsligt inte funkade i mitt liv, vardagsgrejer som inte blev gjorda, kom-ihåg-grejer som inte blev hågkomna, och en ständig känsla av att jag snart måste vakna och inse att det bara var en hemsk dröm, så ville jag plötsligt inte längre läsa.

 Jag har inte så mycket egen tid, med jobb, engagemang i skola och dagis, diverse uppdrag för föreningar och annat, men den egen tid jag verkligen har är min tågtid, vilket också är min lästid. Men när detta ofattbara hänt var jag bara tvungen att ha den där halvtimmen på morgon och eftermiddag för att känna efter, tänka, se ut genom fönstret och försöka greppa världen omkring mig igen. Jag ville inte försvinna bort i en bok. Det blev för jobbigt att landa i verkligheten igen.

 Jag kan, i perioder, känna att jag riskerar att glömma bort vad som är verkligt, vad som pågår här och nu, för den tid då jag kan reflektera över det befinner jag mig någon helt annanstans. Det blev väldigt tydligt våren 2011 och gav mig en tankeställare. Kan man läsa för mycket? Finns det ohälsosamma effekter av att läsa mycket?

 Här är i alla fall min läslista för 2011, för jag började läsa igen. Det blev mestadels ungdomsböcker och övervägande kvinnliga författare, som vanligt. Men för en gångs skull har jag en absolut favorit. Årets första bok var också den som gjorde störst intryck. FANTASTISK! skrev jag i läsdagboken. Jag tror jag måste läsa om den snart. Jag som nästan aldrig brukar läsa om böcker.

 

Gracie (Veronika Malmgren)

Du vet var jag finns (Rachel Cohn)

Den skräckslagne stekelsamlaren (Annalena Hedman)

Norwegian Wood (Haruki Murakami)

Ingen ser dig (Ann-Christine Magnusson)

Cirkusflickan (Camilla Lagerqvist)

Vänner (Pia Hagmar)

Wuthering Heights (Emily Brontë)

Cirkeln (Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren)

Tuppen och havet (Sara Paborn)

Bumerang (Tatiana de Rosnay)

Oväntat besök på Star Street (Marian Keyes)

Den stora kärleksfebern (Anna Ehring)

De tusende (Petter Lidbeck)

Synvilla (Karina Berg Johansson)

Stjärnorna och fyren (Annika Thor)

Snygg (Joyce Carol Oates)

Little Darlings (Jaqueline Wilson)

Antikvariat Blå Spegeln (Martin Widmark)

Fyra dagar, fyra nätter (Morgan Matson)

Slottets förbannelse (Li Widmark)

En nyckel, en gåta och fyra brev (Rebecca Stead)

Skuggbiblioteket (Mikkel Birkegaard)

Elvis Karlsson (Maria Gripe)

Skuggvandrare (Magnus Nordin)

Flod (Carolina Fredriksson)

Gå din väg men stanna (Johanna Nilsson)

Du gamla, du fria (Liza Marklund)

Rida på Golden (Inger Frimansson)

Iris (Viktoria Myrén)

Tornrummets hemlighet (Niklas Janz)

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag (Sara Ohlsson)

Beastly, ett odjur (Alex Flinn)

I den tysta minuten mellan (Viveka Sjögren)

Det mystiska huset (Petter Lidbeck)