Tillbaka

Locka istället för att hota

2011-11-22
I fredags, dagen efter att EU:s generaladvokat kommit med sitt förslag inför EU-domstolens beslut, ordnade Förläggareföreningen tillsammans med Netopia och intresseorganisationerna för film-, musik...

I fredags, dagen efter att EU:s generaladvokat kommit med sitt förslag inför EU-domstolens beslut, ordnade Förläggareföreningen tillsammans med Netopia och intresseorganisationerna för film-, musik- och dataspelsbranschen ett seminarium om Ipredlagen på Kulturhuset.

Ljudboksförlagens advokat Peter Danowsky sammanfattade generaladvokatens utlåtande med att det gav uttryck för ”ett väldigt integritetsorienterat synsätt” – och verkade lite förvånad över att Niilo Jääskinen lagt så stor vikt vid den personliga integriteten i sin bedömning av fallet. I ett rum som dominerades av upphovsrättsinnehavarnas perspektiv påpekade Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik, att det finns fler regler för att skydda den privata integriteten än det finns regler för att hindra upphovsrättsintrång i EU:s lagstiftning.

Ingen vet hur EU-domstolens dom blir – eller om den kommer att vara lika svårtolkad som förslaget – men klart är att det troligtvis dröjer ytterligare ett år innan det första Ipredmålet når sitt avgörande. Det vill säga tre år efter att ljudboksförlagen startade det. Det beklagade Magnus Nytell, chef för Bonnierförlagens digitala utgivning, på mötet. Om ljudboksförlagen förlorar målet kommer det att bli färre ljudböcker, hävdade han – detta eftersom förlagen inte kommer att våga investera i det relativt dyra formatet. Enligt Magnus Nytell har pirathotet redan orsakat en nedgång för ljudboken: Ljudböckerna ”peakade” 2005 för att sedan sjunka i popularitet i och med att cd-skivan fasades ut. Förhoppningen att digitala ljudböcker skulle ersätta cd-skivan har grusats; förlagen har inte vågat satsa just på grund av risken för piratkopiering, enligt Magnus Nytell.

Men resonemanget haltar. Ja, fildelningen kommer att öka om fler mp3-böcker görs tillgängliga. Men samtidigt kommer förlagen att få många nya kunder. Den senaste tidens uppgång i försäljningen av e-böcker visar att folk är beredda att betala för digitala böcker – bara det är enkelt och attraktivt att handla. Det räckte med att en stor aktör som KF lyfte fram e-boken på en dedikerad sajt för det skulle hända, även om det ännu inte rör sig om hutlösa mängder så är det en klar ökning.

Visst, ljudböcker är dyrare att göra och förlagens potentiella förlust i och med det större.

Men man kan också argumentera för att ett strypt utbud på mp3-böcker tvärtom ökar fildelningen – en stor del av de svenska ljudböckerna finns redan på Pirate Bay, uppladdade från cd-skivor. Och så länge mp3-utbudet är begränsat kommer inte efterfrågan på filerna att minska.

Så lösningen på piratproblemet borde inte vara att bromsa ljudboksmarknaden utan att försöka locka kunder, som branschen nu börjat göra med e-böcker. Det har man nog mer att vinna på än att invänta en omstridd lag för att kunna jaga fildelare.