Tillbaka

Mer än en bokhandel

2013-06-12
Vad kan vara bättre än en riktigt bra bokhandel? Jo, att vara mer än en bokhandel. Jag undrar ibland vad folk tänker på när jag säger ordet ”bokhandel”. En plats där böcker finns till försäljning...

Vad kan vara bättre än en riktigt bra bokhandel? Jo, att vara mer än en bokhandel. Jag undrar ibland vad folk tänker på när jag säger ordet ”bokhandel”. En plats där böcker finns till försäljning, såklart, och dit författare ibland kommer och signerar och där du kanske kan ta dig en kopp kaffe. Men mer då? Vad bör en bokhandel vara, erbjuda, inspirera?

Bakom varje framgångsrik bokhandel finns mängder av bidragande faktorer. Många av dessa tror jag att de flesta är väl medvetna om och arbetar med. Jag tänker på saker som författarkvällar, sagostunder för barn och bokklubbar. De är alla viktiga komponenter i byggandet av en bra bokhandel, i första hand för att de välkomnar en ström av kunder till butiken. Där jag jobbar organiserar vi mängder av så kallade ”talks” med en eller flera författare, samt privata bok-releaser. Vi tjänar inte alltid mängder av pengar på dessa tillställningar, men de är viktiga just av den anledning jag redan nämnt; de placerar oss på kartan, och påminner folk om att vi finns och vad vi har att erbjuda.

Sedan har vi såklart det rent basala, vilket också är det allra viktigaste. Hit räknar jag ett välvalt och stimulerande sortiment, kunnig och engagerad personal, en organisation som uppmuntrar och bygger på att boksäljare tar del i hur och vad som säljs, samt en välpresenterad butik i allt ifrån layout och belysning till hur böckerna är organiserade och skyltade. Men jag tror att vi måste vara mer innovativa än så. Det är otvivelaktigt tuffa tider för bokhandeln, så hur kan vi göra för att vara mer?

Till exempel genom att vara en etablerad del i lokalsamhället. Där jag jobbar är vi lokala i allt ifrån sortiment till attityd. Vi bjuder in våra kunder att tillbringa en lördagseftermiddag i bokhandeln, att läsa, känna, sitta ner och bläddra. Vi anstränger oss för att bygga långsiktiga relationer med lokala företag och skolor. Vi är generösa när det kommer till att byta och lämna tillbaka och vi tar nästan alltid in ett exemplar av lokala författares böcker. 

Till exempel genom att erbjuda olika sorters tjänster. Vi hjälper både skolor och privatpersoner att bygga upp bibliotek. Vi organiserar även författarbesök och bokmässor i skolor. Vi sätter ihop läslistor och bröllopslistor. Vi erbjuder en omåttligt populär och personlig prenumerationstjänst, där vi skickar ut en bok i månaden helt baserat på kundens preferenser. Det leder ofta till långa e-postkonversationer med feedback, kommentarer och rekommendationer. Slutligen har vi även en förlagsvinge, som publicerar vackert förpackad kvalitetslitteratur som gått ur tryck.

Vad jag vill peka på är att möjligheterna för vad en bokhandel kan vara är långt fler än vad många överväger. Konkurrens från internetbokhandeln samt e-läsandet är två anledning till varför bokhandeln i Storbritannien har det svårt, men jag tror brist på ambition och förmågan att tänka utanför boxen är ytterligare två. De senare kan vi mer skyndsamt råda bot på, men då gäller det att gnugga geniknölarna, som min lågstadielärare brukade säga.