Tillbaka

Sjuttioåtta procent!

2010-10-27
Vi får de mest underliga frågorna ibland till redaktionen. Särskilt är det väldigt specifik statistik som efterfrågas. Till exempel har jag bemötts med uppriktig förvåning när jag svarat att v...

Vi får de mest underliga frågorna ibland till redaktionen. Särskilt är det väldigt specifik statistik som efterfrågas. Till exempel har jag bemötts med uppriktig förvåning när jag svarat att vi tyvärr inte för statistik över hur många fotbollsböcker som ges ut. Vi har inte heller statistik över hur många biografier, sagosamlingar eller ens kokböcker som kommer ut. Faktum är att jag inte ens kan säga på rak arm hur många titlar det ges ut i Sverige på ett år. ”Fråga KB” är ofta det bästa jag kan komma på.

 

Men förra veckan fick vi en fråga vi inte fått förut. Det var en samhällskunskapslärare som ringde och undrade om vi hade statistik över hur utgivningen var fördelad på manliga respektive kvinnliga författare. Han hade nämligen märkt att av de böcker han läst de senaste åren, var den allra största delen skrivna av män. Han ville gärna titta på fenomenet med sina elever och ville då börja med att se på utgivningen i stort. Han hade redan frågat KB.

 

Vi kunde inte svara på hans fråga men det fick mig att titta på min egen läslista. Inte kunde det vara någon sådan snedfördelning där, jag tänker ju aldrig på författarens kön när jag väljer vad jag ska läsa. Men faktiskt, av detta års 33 hittills lästa böcker var 26 skrivna av kvinnor. Sjuttioåtta procent!

 

Varför? Läser jag mycket chicklit? Inte särskilt, i år har jag bara satt i mig en enda chicklit-titel. Är det för att jag läser mycket ungdomsböcker, för de skrivs väl mest av kvinnor? Nja, eller kanske inte. Är det för att jag läser så få deckare, för de skrivs väl mest av män? Eller? Ja ni hör ju hur fördomarna haglar.

 

Nej, jag kommer inte på något bra svar till varför min läslista ser ut som den gör. Men det är definitivt något jag kommer att tänka på från och med nu. Bara män alltså, resten av året. Hm, kanske.