Tillbaka

Sommarläsning

2013-07-05
Jag har inte läst en bok på svenska på jag vet inte hur länge. Jag har inte tid. Eller, det har jag kanske, men det känns inte så. Högen av engelska böcker som jag upplever att jag borde läsa för j...

Jag har inte läst en bok på svenska på jag vet inte hur länge. Jag har inte tid. Eller, det har jag kanske, men det känns inte så. Högen av engelska böcker som jag upplever att jag borde läsa för jobbet blir bara högre och högre bredvid sängen. För att inte tala om den på mitt stackars skrivbord i personalutrymmet nere i källaren där jag äter min lunch och packar upp böcker.  

Men nu kommer sommaren. Äntligen semestertider! Jag åker hem till Sverige en långhelg om ett par veckor och jag känner att det är nu är det dags. Jag vill läsa på svenska. Frågan är bara vad? Jag erkänner gladeligen att jag har noll koll på de senaste tre årens svenska utgivning, så jag tänkte att vi kanske kan göra ett byte. Om jag berättar för er vad alla läser där jag jobbar, så kanske ni kan göra det samma?

På silverfat bara för er – mina fem heta semesterfavoriter:

  1. Canada av Richard Ford. Så fruktansvärt bra och mörk och helt klart boken att läsa just nu om ni frågar de flesta av mina kollegor. A masterpeiece, helt enkelt.
  1. Beautiful Ruins av Jess Walter. Semesterboken nummer ett, inte bara på grund av omslaget. 60-talets Italien + en modern Hollywood-studio + Walters humoristiska ton = helt rätt för badstranden. En kundfavorit.
  1. The Yellow Birds av Kevin Powers. Oförglömlig skildring av en soldats upplevelser i Irak för de som inte har något emot att våndas i solstolen. Bygger på författarens egna upplevelser. Känsliga läsare varnas.
  1. Lean In av Sheryl Sandberg. Åsikterna går isär om hur bra feminist superkvinnan och Facebookchefen Sheryl egentligen är, men hon har helt klart mycket intressant att berätta.
  1. Baroness av Hannah Rothschild. Folk får aldrig nog av läsa om Hannahs släkting Nica Rothschild, baronessan som på 50-talet skilde sig ifrån sin man och följde kärleken till jazzmusiken till New York. Och varför skulle de? Hon var seriously kick-ass.

Varsågoda, det var så lite så. Nu är det er tur!