Tillbaka

Sverige, Amazon och E-boken

2013-07-23
Med referens till Susanne Trydals artikel om pappersboken här i SvB i juni skulle jag vilja säga ett par ord om dessa tre komponenter. Susanne förhåller sig tveksam till attityden ”Snart slår e-bok...

Med referens till Susanne Trydals artikel om pappersboken här i SvB i juni skulle jag vilja säga ett par ord om dessa tre komponenter. Susanne förhåller sig tveksam till attityden ”Snart slår e-boken igenom, snart är framtiden här!”, och kan inte låta bli att undra ”om det inte är Amazon som snart är här. Är det inte egentligen Amazon vi är rädda för, att det är därför vi kraftsamlar?”

Ja, så är det naturligtvis. Men vad är motsättningen? Jag menar att båda påståenden citerade här ovan är sanna – eftersom att de hör ihop. E-läsandet har inte slagit igenom i Sverige på samma sätt som i England och USA, men det har inte att göra med att vi har en fundamentalt annorlunda inställning till pappersboken, eller att vi är mindre intresserade av att läsa digitalt. Svensken har tvärtom visat sig vara både teknologiskt progressiv och öppen för den digitala utvecklingen. Pirate Bay och Spotify är två uppenbara exempel. Men även när det kommer till läsning bör nämnas att svenskar gladeligen läser nyheter på skärmen, vilket skiljer sig ifrån till exempel England, där papperstidningen fortfarande värderas i högre grad.

Vad det snarare har att göra med är tillgänglighet och pris. Med andra ord: med Amazon. Precis som Susanne skriver är det i första hand prisskillnaden som kommer uppmuntra läsare att överge pappersboken för e-läsaren. Kindlen är användarvänlig och mycket prisvärd i jämförelse med andra läsplattor och Amazon har utvecklat ett oerhört enkelt och effektivt system för att ladda ner e-böcker direkt till din platta. Detta för en skamligt billig penning.

Det är då – när vi upptäcker hur enkelt och smidigt det är att läsa digitalt, hur många böcker vi kan ta med oss på semestern, hur bekvämt det är att slippa kånka runt på all vår kurslitteratur – som e-boken kommer att slå igenom. Priset är det ursprungliga incitamentet, men bekvämligheten, och att det är praktiskt, är anledningarna till den stora boomen.

Och det är här som våra kraftsamlingar visar sig fruktbara. Det handlar inte om att tvinga på våra kunder e-böcker som de inte vill ha eller undvika att verka ”mossig”. Att en marknad vill förbereda sig för en efterfrågan som tveklöst står runt hörnet är inte dumt, utan oerhört smart. Självklart kommer det bli svårt att konkurrera med Amazons e-bokpriser, men att vi inte skulle ha något att sätta emot, som Susanne skriver, håller jag inte med om. Det är ju just därför branschen vill vara förberedd, så att vi kan erbjuda e-böcker när efterfrågan kommer. För om vi inte kan det, ja, då har vi ju redan förlorat.

Bokhandeln har kämpat emot internetbokhandeln i många år nu och den fysiska bokhandeln kommer att överleva. Inte för att vi säljer billigare böcker, men för att folk inser att vi behövs. E-böcker eller pappersböcker – båda är dyrare i bokhandeln än om du handlar hos Amazon. Så har det alltid varit och så kommer det fortsätta att vara. Men precis som kunder väljer att handla pappersböcker i bokhandeln istället för på nätet kommer de förhoppningsvis, av samma anledningar, välja att handla e-böcker hos oss. På grund av vår kompetens,våra rekommendationer, vårt sortiment, miljön vi skapat.

Bokbranschen har länge befunnit sig i ett priskrig och hur vi ska behålla bokens värde är en oerhört viktig diskussion, men striden mellan pappersboken och e-boken finns redan. Vi skapar den hela tiden genom att inte vilja se vad som är rakt framför oss. I nuläget skriker inte svenska kunder efter andra sätt att läsa på, men den tiden kommer. Amazon kommer. Innebär det att vi ska ge upp utan strid? Naturligtvis inte. Slåss för pappersboken, visst. Men slåss för en bokhandel i framtiden också. Slåss mot Amazon, och slåss för e-boken.