Tillbaka

Vad är Svensk Bokhandel värd?

2009-11-18
Till våren låser brittiska The Times tidningen på webben, meddelade chefredaktören James Harding igår. Lite ironiskt att det är en av Rupert Murdochs tidningar som fattar beslutet, Murdoch är mann...

Till våren låser brittiska The Times tidningen på webben, meddelade chefredaktören James Harding igår.

Lite ironiskt att det är en av Rupert Murdochs tidningar som fattar beslutet, Murdoch är mannen som på 1980- och 1990-talen gav billighetsjournalistiken ett ansikte.

Runt 10 kronor för ett dagskort ska det kosta att läsa The Times webbupplaga. Eller så tecknar man en helårsprenumeration. Den blir alltså inga styckpriser för artiklar, som bland andra New York Times funderar på.

"You have to be very careful with article-only economics. You will find yourself writing a lot more about Britney Spears.", varnade James Harding.

Vilken väg man än väljer så är alla i tidningsbranschen ense om en sak: Nån måste betala. Var så säkra, det gäller Svensk Bokhandel också.

Men hur?

Att bara lita till banners går inte. Det är bevisat, bland annat av oss själva. Men de kommer att vara kvar, de också, samtidigt som vi måste få in mer betalt för det arbete vi lägger på webben.

Man kan skissa på tänkbara scenarier. Antingen är

– alla läsare villiga betala för att läsa SvB på nätet. Då låser vi hela sidan för alla utom prenumeranterna. Eller så är

– några läsare villiga att betala (mycket?) för ett speciellt material, medan flertalet läser resten av materialet gratis. Då låser vi bara delar, specialer, på djupet-reportage, analyser och så vidare.

I framtiden måste vi pröva oss fram. Papperstidningen kommer att finnas kvar, men under våren kommer den också i digital bläddrings- och klickbar form.

Då kan vi ta betalt för enstaka nummer eller enstaka artiklar. Vi kan sälja enbart digitala prenumerationer. Vi kan låta prenumeranterna mot en extra summa få ta del av tidningen före alla andra. Och så vidare.

Vilket beslut vi än fattar retar vi några, en del för alltid, medan andra kommer att vänja sig vid den nya ordningen.

Det finns inget facit att gå efter. Vilka lösningar föredrar ni? Vad är Svensk Bokhandel värd?