Tillbaka

Vadå bokvideo?

2010-06-11
Vad tycker du att vi ska kalla vår nya Bokvideotävling? frågar jag journalistkollegan Ulf. Ulf fyllde 40 i våras och läser mycket och har frilansat för Svensk Bokhandel och till och med skrivit en...

Vad tycker du att vi ska kalla vår nya Bokvideotävling? frågar jag journalistkollegan Ulf.

Ulf fyllde 40 i våras och läser mycket och har frilansat för Svensk Bokhandel och till och med skrivit en bra bok om Bokmässan. Och jag vet att han har flera vänner som skriver böcker, bland annat en som han delar rum med.

Vadå, bokvideo? säger Ulf.

Vadå ”vadå, bokvideo”, säger jag.

Ja, vad är det? säger Ulf.

Så illa är det. Vi har numera en hel liten industri med folk på förlag och produktionsbolag som funderar, jobbar och sliter med filmer om nya böcker, författarintervjuer, trailers. Bara i år produceras säkert mellan 50 och 100 filmer.

Men ingen ser dem! Eller rättare: några hundra – i bästa fall några tusen – personer upptäcker dem.

Det vill vi ändra på. Och därför denna tävling, där förlag och andra skickar in sina och andras färskaste videor och där vinnarna presenteras på Bokmässan i Göteborg.

Vi gör den för att inspirera till nya storverk och för att läsarna ska få upp ögonen för en genre som knappt börjat pottränas.

Jag vet att det är orättvist, för det görs många bra filmer i Sverige också, men här är två amerikanska exempel på hur man kan tänka nytt utan att det blir dyrt.

En liten gripande film till poeten Kathryn Reginas I am in the air right now och

en lysande jag känner igen mig-rulle till Head Case av Dennis Cass.

Och namnet på vår tävling? Svensk Bokhandels Bokvideopris. Anmäl bidragen till mig!