Tillbaka

Vem ger ut Breiviks bok?

2012-08-23
  Vem kommer att ge ut Anders Behring Breiviks självbiografi? I går meddelade den terroråtalade massmördaren att han skriver en bok om sitt liv och hur han planerade terrordåden. Enligt honom sj...

 

Vem kommer att ge ut Anders Behring Breiviks självbiografi? I går meddelade den terroråtalade massmördaren att han skriver en bok om sitt liv och hur han planerade terrordåden. Enligt honom själv är flera utländska förlag intresserade av att ge ut boken.

Jag tror inte att något svenskt, ens halvetablerat, förlag kommer att ta i boken med tång.

Men varför inte egentligen? Att intresset för personen Anders Behring Breivik är stort visar inte minst de böcker som redan getts ut, eller planeras, om honom. Senast berättade Breiviks pappa att han tänker skriva en bok om sonen, trots att han varit frånvarande under en stor del av sonens uppväxt, och norska förlag är intresserade av att ge ut den.

Vid sidan av det rent kommersiella skälet kan man argumentera för andra anledningar att ge ut boken, till exempel att öka förståelsen för vad som driver en person som Anders Behring Breivik. Jag tror att många skulle vara intresserade av att läsa hans egna ord utan att för den skull sympatisera med honom det minsta. En skicklig förläggare kanske till och med, genom kommenterar och inramning, skulle kunna sätta hans utsaga i ett bredare sammanhang.

Och vi vet att ett förlag inte alls behöver stå bakom innehållet i en bok. Det är till och med själva förutsättningen för bokutgivning – att förläggaren inte ska behöva stå bakom varenda formulering och åsikt i en bok. Den argumentationen har använts bland annat av förläggaren till Kungaboken. En förläggare ska kunna ge ut saker utan behöva ta ansvar för det. Sådan är yttrandefriheten, än så länge i alla fall.

Ändå är det så omöjligt att tänka sig att ett svensk förlag kommer att ge ut Anders Behring Breiviks biografi. Varför? För att vi visst förväntar oss att ett förlag står bakom sina författare. Det är ett förtroende, mellan förlag och läsare och förlag och författare. Därför reagerar vi när förlagen tänjer de moraliska gränserna. Och därför känns det så konstigt när till exempel Norstedts går ut offentligt och dissar sin egen författare (Thomas Salme som skrivit En bluffpilots bekännelse) när författaren egentligen bara ger uttryck för samma sexistiska åsikter som finns i hans bok. Det blir en dubbelmoral som inte känns bra. Varför gav förlaget ut boken till att börja med, undrar man.

Om Kungaboken, Bluffpiloten och pappa Breiviks biografi rör sig i gråzonen blir det så tydligt med Breiviks eventuella självbiografi att vi visst förväntar oss att förlagen tar moraliskt ansvar för vad de ger ut.

För även om jag nyfiket skulle bläddra i Ander Behring Breiviks bok, skulle jag aldrig köpa den eftersom det skulle kännas som att gå en massmördares ärenden.

PS. I dag lämnar Yttrandefrihetskommittén över sitt slutbetänkande till regeringen. Ett förslag som diskuterats i översynen av yttrandefrihetsgrundlagen är att införa ett mer delat ansvar mellan förläggare och författare – i dag är det ju författaren som åtalas för till exempel förtal i en bok. Men enligt förhandsläckor kommer kommittén att låta ansvarsförhållandet vara kvar som det är i dag.