Tillbaka

Vi älskar allt som poppar upp

2013-11-27
Att vara kreativ, tänka innovativt, hitta på nya vägar att locka folk till bokhandeln och nya sätt att tjäna pengar. Det är vad mycket handlar om för oss oberoende bokhandlare – men även för ked...

Att vara kreativ, tänka innovativt, hitta på nya vägar att locka folk till bokhandeln och nya sätt att tjäna pengar.

Det är vad mycket handlar om för oss oberoende bokhandlare – men även för kedjorna. Blackwell’s bokkedja i England, som i första hand specialiserar sig på akademia och kurslitteratur, har nämligen kommit på en helt fantastisk idé till jul – att öppna ”pop-up shops” på platser där bokälskare kan hittas. Det handlar om tillfälliga kontrakt i gallerior och på marknadsplatser såsom Camden Market, men också mer traditionella stånd och trästugor på julmarknader runt om i landet.

Allt som ”poppar upp” har länge legat högst upp på trendstegen i London, oavsett om det rör sig om restauranger, barer, klubbar eller butiker. Innovativa kockar, evenemangsfixare och till och med frisörer hyr tomma lokaler på ovanliga platser och håller öppet en begränsad tid. Snart sprids ordet som en löpeld – det har öppnat en ny ”pop-up” där och där. Ju kortare tid någonting är öppet desto större attraktionskraft, och desto längre köer. Det kan handla om allt från en vecka till några månader till ett år.

Idén att öppna bokhandels-pop-ups till jul är genial. Att finnas där stora mängder av köpsugna kunder garanterat kommer att befinna sig, gärna med ett glas glögg i näven och doften av granris i bakgrunden – kan ni tänka er ett mer idealt köpläge? Det ger julklappsköpare möjligheten att upptäcka en bokhandel, om än i litet format, på oväntade ställen och det ger bokhandlare möjligheten att testa något nytt – att dekorerar, skylta, umgås, sälja och köpa in på nya, innovativa sätt.

Det hade såklart varit svårt för en liten oberoende butik eller mindre kedja att åstadkomma någonting med samma omfång som Blackwell’s, av flera anledningar. Personal, omkostnader, logistik, för att nämna några. Men att öppna på en extern plats skulle med rätt inställning och inspirationskraft vara rena guldgruvan i juletid. Det är oväntat! Det är nytt! Det är tillfälligt! (För att inte tala om trendigt.)

Akademibokhandeln – jag vill se er öppna upp julbokstugor snarast.