Tillbaka

Därför firar vi Vårens Böcker

2019-12-06
av Per PeKå Englund

PeKå Englund om Vårens Böcker.

Välkommen till Vårens Böcker – och ett stort grattis till 86 debu­tanter.

Ni kommer sannerligen få bran­schens ögon på er redan från start.

Vi har nämligen utökat vårt avtal med Svenska Bokhandlare­föreningen. De som jobbar minst 25 procent får ett personligt med­arbetarexemplar till arbetsplatsen för att förkovra sig. När du läser det här börjar Speedgroup att leverera Vårens Böcker tillsammans med butikernas beställda böcker.

Prenumeranterna i medierna har redan fått sina kataloger med posten. På en av Sveriges största tidningar får varje recensent ett eget exemplar av Vårens Böcker. De skriver ner sina önskemål och lämnar dem till redaktionssekre­teraren som sammanställer en lista på vårens recensioner. Sam­tidigt utgår en annan redaktion på samma tidning från Vårens Böcker när de letar intressanta författare och ämnen som sticker ut. Proces­serna är snarlika på de mediehus vi pratat med i våra katalogunder­sökningar. Den gemensamma nämnaren är att redaktörerna vill få överblick över den samlade ut­givningen på ett och samma ställe.

På Stockholms stadsbibliotek börjar ett intensivt arbete när Vårens Böcker kommer. Svensk Bokhandels kataloger är inte bara urvalsinstrumentet i print; inköpsgruppen har sedan länge lämnat ett gammalt arbetssätt då man lade order var 14:e dag till att be­ställa massor med böcker tre gånger om året. De inköpen görs när SvB:s kataloger Vårens Böcker, Sommarens Böcker och Höstens Böcker kommer. Då lägger inköpsgruppen så kallade bulk­beställ­ningar till över 40 bibliotek i Stockholmsområdet.

Debutantporträtten läses med stort intresse av inköpsgruppen. Det är där de får en bild av nykomlingarna. Annars är det förlagens annonser som gäller. Inköpsgruppen vill veta vad boken handlar om och till vem den vänder sig.Sedan utgår inköpsgruppen från registret över annon­serande förlag i Vårens Böcker när de lägger sin beställning i den så kallade biblioteksportalen på nätet hos Adlibris. (Bokus de gånger en titel inte finns hos Adlibris.)

I december är vi klara med ett spännande pilotprojekt tillsammans med Bokinfo och Stockholms stadsbibliotek. Vi digitaliserar titelregistret i Vårens Böcker och bygger på med tio lager information till beställningsfasen efter att urvalet är gjort. Bibliotek som har SvB:s kataloger som urvals­instrument och är abonnenter hos Bokinfo kommer att få en enklare inköpsprocess.

Det firar vi med att Vårens Böcker abonnerar Pelarsalen på Nalen den 9 december. Flera av våra annonserande förlag kommer att stå på scenen och berätta om sina nyheter för bibliotekens inköpsgrupper, in­köpare i bokhandeln, innehålls­ansvariga på streamingtjänster, beslutsfattare på bokklubbar, bokbloggare och medier och andra som brinner för böcker.

Katalogerna är ju en lägereld för branschen!